Inhoudsopgave
Wat is mout voor bier?
Zodra de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Het resultaat heet mout. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen is, des te donkerder de mout. De kleur van de mout bepaalt ook de kleur van het bier.
Hoe ziet mout er uit?
De vliesjes rondom de moutkorrels worden meegekookt in het brouwproces en geven daarbij hun kleur af. Aan een amberkleurig bier als de Columbus kun je zien dat het deels met lichtgebrande mout is gebrouwen. In donkere jongens als de Natte en de Struis zie je een flinke lading roastmout terug.
Wat is Bleekmout?
Het eesten (= verwijderen van de kiemen van de gerst) en drogen voor een bleek gerstemout verlopen bij een lagere temperatuur dan voor een donker gerstemout. De gebruikte gerst voor donker mout is ook wat verschillend in samenstelling ten opzichte van de gerst voor bleek mout.
Wat is Vermouten?
Vermout (uitspraak: vermoet [ˌvɛrˈmut]; Italiaans: vermut) is een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Andere kruiden – minimaal 50 soorten – die kunnen worden toegevoegd zijn tijm, kinine en vanille. In sommige gevallen kan men ook suikers of zuren toevoegen.
Waar heeft mout invloed op?
Mout heeft grote invloed op de smaak van het bier. Moutsoorten kunnen zoete granige smaken geven, iets donkerder granen hebben aroma’s die naar karamel neigen, Grimbergen Dubbel is hiervan een mooi voorbeeld. Ook zijn er mouten die chocolade-aroma’s geven en de donkerste mouten geven een geroosterde bitterheid.
Is mout een graansoort?
Mouten is het proces waarbij van een graansoort mout wordt gemaakt. De graansoort is doorgaans gerst. Omdat de gerst moet ademen, kan deze niet simpelweg onder water worden gezet. Het weken gebeurt dus meestal door het geregeld natsproeien van de gerst.
Kun je mout eten?
Mout is graan dat eerst ontkiemd is en daarna volgens een speciaal proces gedroogd is. De smaak van producten met mout doet in de verte wel denken aan alcoholvrij bier of broodsmeersels met gist. Het is vooral lekker in zoete bereidingen.
Hoe bekomt men mout?
Het brouwproces
- In een eerste stap van het brouwproces worden de granen, voornamelijk gerst, verwerkt tot gedroogde korrels die mout worden genoemd.
- Bij het kiemen legt men de gerst in een warme ruimte waardoor er een wortel groeit uit de vochtige gerst.
- In een laatste stap van het mouten laat men de gerst eesten.
Waar wordt mout voor gebruikt?
Het is een grondstof voor met name bier, jenever en whisky en voor sommige voedingsmiddelen. Het meest gebruikte graan voor het maken van mout is gerst en dan in het bijzonder brouwgerst dat een laag eiwitgehalte heeft, hoewel in principe alle graansoorten en ook boekweit in aanmerking komen.
Waar smaakt mout naar?
Naast kleur zorgt mout voor body in het bier. Het is het makkelijkst te herkennen door de broodachtige smaak. Een echt lekker moutig bier is de Gulpener Dort. Als je een Dort drinkt dan proef je brood, karamel en zelfs een beetje roggebrood.
Wat is het verschil tussen mout en gerst?
Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Het meest gebruikte graan voor het maken van mout is gerst en dan in het bijzonder brouwgerst dat een laag eiwitgehalte heeft, hoewel in principe alle graansoorten en ook boekweit in aanmerking komen.
Wat betekent Eesten?
Eesten is een onderdeel van het moutingsproces, waarbij groenmout, meestal ontstaan uit gerst, bij hogere temperatuur wordt gedroogd. Het werkwoord eesten is afgeleid van het zelfstandig naamwoord eest, dat droogoven aanduidt. Ook een droogvloer wordt eest of ast genoemd.