Inhoudsopgave
Wat is Ool?
Bij Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) voeren leerlingen onderzoek uit op basis van (eigen gestelde) onderzoeksvragen, of ontwerpen ze oplossingen voor geconstateerde problemen of behoeftes. Het is een onderwijsleerstrategie die sterk een beroep doet op de vaardigheden van het leren in de 21e eeuw.
Wat is onderzoekend en ontwerpend leren?
Talentontwikkeling van denkers én doeners. Met Onderzoekend & Ontwerpend Leren (O&O-leren) gaan kinderen aan de hand van onderzoeksvragen zelf op onderzoek uit of ontwerpen ze oplossingen voor vragen en problemen die in hun leefwereld passen.
Wat leer je van onderzoeken?
Onderzoekend leren is een werkvorm die zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs wordt gebruikt. Bij onderzoekend leren werken leerlingen samen aan het oplossen van betekenisvolle problemen en verwerven zo vaardigheden en kennis die daarvoor nodig zijn. …
Wat is ontdekkend leren?
Ontdekkend leren is een werkwijze die vooronderstelt dat de leerling ergens in psychologisch opzicht aan toe is en daarom in staat stelt hem uit te dagen om de wereld actief te onderzoeken. Hierbij is de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het uitgangspunt. Het gaat dus niet om het leren van losse feitjes.
Wat is het verschil tussen ontdekkend en onderzoekend leren?
Bij onderzoekend en ontdekkend leren dagen wij kinderen uit om de wereld actief te onderzoeken, hierbij is de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het uitgangspunt. Bij onderzoekend en ontdekkend leren wordt thematisch gewerkt en nieuwe kennis wordt in de context geplaatst. Hierdoor leren kinderen verbanden zien.
Waarom Onderzoekscyclus?
Ontdekkingen leiden meestal tot meer vragen dan antwoorden. Een resultaat, conclusie of nieuwe ontdekking creëert nieuwe mogelijkheden of roept nieuwe vragen op die je kunt onderzoeken.
Waarom Leerlinggestuurd?
Door de aandacht te richten op leerlinggestuurd leren, kunnen leerlingen ‘leren leren’. Ook denken ze meer na over hoe ze wat ze leren op school kunnen toepassen in hun leven. Het is een belangrijk voordeel dat leerlingen begrijpen waarom ze iets leren.