Wat is orthodox katholiek?

Wat is orthodox katholiek?

De Oosters-Orthodoxe Kerk, officieel de Orthodoxe Katholieke Kerk genoemd, is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de ‘ene, heilige, katholieke en apostolische’ kerk. De Griekse naam ‘orthodox’ betekent letterlijk ‘rechtgelovig’, ‘het ware geloof behoudend’.

Waar wonen de meeste orthodoxen?

Wereldwijd zijn er 260 miljoen oosters-orthodoxen waarvan de grootste groep in Rusland woont, ongeveer 100 miljoen. De grootste gemeenschap buiten Oost-Europa is die in Ethiopië.

Hoeveel orthodoxe christenen zijn er?

De oosters-orthodoxe kerken hebben hun eigen, veelal nationale organisatie. Ze delen echter hetzelfde geloof (orthodoxie). Hun totaal aantal gelovigen wordt geschat op ongeveer 150 miljoen. Deze kerken worden niet, zoals de rooms-katholieke kerk, centraal geleid.

Wat is het verschil tussen orthodoxen en andere christenen?

Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De orthodoxe kerk verwerpt de leer van het Vagevuur, de doop met enkel besprenkeling, het niet toestaan van een scheiding tussen man en vrouw, en het gebruik van ongezuurd brood bij de liturgie.

Hoe gebruikten de Grieken godsdienst om de wereld te verklaren?

De oud-Griekse godsdienst was “een religie zonder dogma’s, zonder credo en bijna geen priesters, die bestond uit een verzameling culten, gebaseerd op mythes” waar geloof aan werd gehecht. Om Édouard des Places verder te citeren: “Zij kent zo weinig eenheid dat men er beter in het meervoud over spreekt.”

Hoeveel orthodoxen in Nederland?

Het Amsterdams Centrum voor Orthodoxe Theologie van de VU schat het aantal orthodoxen in Nederland op 225.000.

Waar komt orthodox vandaan?

Het woordje ‘orthodox’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘rechtgelovig’. Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De onfeilbaarheid van de paus wordt niet erkend, en de pauselijke suprematie wordt niet aanvaard.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven