Inhoudsopgave
Wat is poortwachtersfunctie huisarts?
De poortwachtersfunctie is onderdeel van de bredere inrichting van het zorgsysteem en hangt bijvoorbeeld samen de betaling van huisartsen, inschrijving op naam, huisartsenopleiding en niet te vergeten de mate waarin patiënten het als normaal beschouwen om hun gezondheidsproblemen eerst aan hun huisarts voor te leggen.
Wat is poortwachtersfunctie?
Met de poortwachter of poortwachtersfunctie wordt de functie van de notaris of het notariaat als beschermer van ons rechtsbestel bedoeld. Deze functie zie je vooral terug bij de taken van de notaris op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering (Wwft).
Wat bedoelen we met de uitspraak huisarts als poortwachter ‘?
De huisarts als poortwachter: Wat vinden patiënten? Ongeveer een kwart van de eerste contacten van patiënten met een specialist zijn het resultaat van het eigen initiatief van deze patiënt. Zij bezoeken een specialist omdat zij van mening zijn dat hun problematiek typisch ‘specialistisch’is.
Wat de rol is van de huisarts in de gezondheidszorg?
De huisarts richt zich op alle klachten, problemen en vragen over gezondheid en ziekte van alle mensen. Dit generalistisch uitgangspunt is nauw verbonden met het persoonsgerichte karakter van en met continuïteit in de zorg.
Waarom Eerstejaarsevaluatie?
Als een werknemer een jaar (52 weken) arbeidsongeschikt is, moet er een eerstejaarsevaluatie zijn gemaakt. Tijdens deze evaluatie gaan de werkgever en werknemer na of de ingeslagen weg om de werknemer zo snel mogelijk aan passende arbeid te helpen, de juiste is.
Wie moet plan van aanpak maken?
Het Plan van Aanpak wordt door de werkgever samen met de werknemer opgesteld. In het Plan van Aanpak worden afspraken over de functiemogelijkheden gemaakt, het advies van de bedrijfsarts wordt hierin meegenomen. In het Plan van Aanpak moet duidelijk worden wat er gedaan gaat worden om passende arbeid te vinden.
Wat houdt het vak huisarts in?
De voornaamste taken van de huisarts zijn het spreken en diagnosticeren van patiënten, het voorschrijven van medicijnen en het eventueel doorverwijzen naar specialisten. Voeren van (telefonisch) overleg met medisch specialisten over doorverwezen patiënten. Vaststellen van een behandelplan. Voorschrijven van medicijnen.
Wat doe je als huisarts?
De huisarts kan u informeren, onderzoeken en eventueel behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. Eerste hulp en kleine ingrepen kan de huisarts zelf uitvoeren.
Waarom WVP?
De Wet verbetering poortwachter gaat de strijd aan met langdurig verzuim door ziekte. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.