Inhoudsopgave
Wat is radioactiviteit definitie?
Radioactiviteit komt van materie die spontaan ioniserende straling uitzendt. Het kan gaan om spontane splijting (desintegreren) van kernen van radionucliden. Anders dan bij chemische processen is dit sterk afhankelijk van de isotoop.
Wat betekent radioactief letterlijk?
Def.: het spontane verval in de kern van een atoom met als resultaat de emissie van stralingsenergie in de vorm van deeltjesgolven.
Wat is kunstmatige radioactiviteit?
Kunstmatige radioactiviteit Dit is het gevolg van menselijke activiteiten, zoals de uitbating van kernreactoren of versnellers van hoogenergetische deeltjes.
Wat wordt bedoeld met de activiteit van een radioactief voorwerp?
Activiteit is hoeveel deeltjes er per seconde vervallen. Activiteit is dus een maat voor de radioactiviteit van een voorwerp. Symbool van activiteit is de A, eenheid de Becquerel (Bq).
Wat is het verschil tussen straling en radioactiviteit?
Instabiele atomen die tijdens verval straling uitzenden noemen we radioactief. Materiaal dat radioactieve atomen bevat, wordt een bron (van straling) genoemd.
Wat doet radioactieve straling met je lichaam?
Ioniserende straling beschadigt het DNA van cellen. In eerste instantie kan dit mutaties bij de celdeling veroorzaken en dus uiteindelijk kanker. Wanneer de dosis hoger wordt raken de DNA-strengen ook zwaarder beschadigd. De cel kan nu de celdeling niet meer voltooien en geen eiwitten meer produceren, en sterft af.
Hoe gevaarlijk is radioactiviteit?
Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan kleine hoeveelheden natuurlijke radioactieve straling. Dat noemen we achtergrondstraling. Jaarlijks lopen we in Nederland ongeveer 2,5 milliSievert achtergrondstraling op, deze dosis is niet schadelijk is voor je gezondheid.
Wat wordt er bedoeld met ioniserende straling?
Ioniserende straling is een energierijke straling die atomen kan veranderen. Blootstelling aan ioniserende straling kan door deze eigenschap ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
Wat kan radioactiviteit veroorzaken?
Mensen kunnen op verschillende manieren worden blootgesteld aan ioniserende straling. Bijvoorbeeld door besmet voedsel te eten of lucht in te ademen die radioactieve deeltjes bevat, maar ook door uitwendige blootstelling aan röntgentoestellen of radioactieve bronnen.
Hoe bereken je de activiteit van een bron?
A = A0 * (1/2)^t/t1/2 (staat ook in BINAS). Deze formule gebruik je als je niet het aantal kernen (N) weet maar wel de activiteit op een bepaald moment (A0) en de tijd. Een derde manier om de activiteit te bepalen is met een raaklijn. Dit gebruikt je als je een grafiek hebt van het aantal kernen tegen de tijd.
Wat doet straling?
Welke ziekte kun je krijgen door radioactieve straling?
Hoe hoger de dosis van een persoon is, hoe groter is de kans op het krijgen van kanker. Ook een kleine dosis brengt een klein risico op kanker met zich mee. Bij een extreem hoge dosis straling kan iemand acuut ziek worden. We spreken dan over stralingsziekte.