Inhoudsopgave
Wat is remise bij kanker?
Dat betekent dat alle opspoorbare tekenen van de activiteit of aanwezigheid van kanker verdwenen zijn. De kans dat de kanker terugkeert, wordt kleiner naarmate de tijd verstrijkt. De eerste vijf jaar is de kans op herval het grootst.
Hoe lang klachten na chemo?
Na de behandeling herstellen de gezonde cellen zich meestal, en na verloop van tijd verdwijnen ook de bijwerkingen. Bepaalde bijwerkingen kunnen echter maanden of jaren blijven aanslepen, bijvoorbeeld vermoeidheid, verminderde weerstand, smaakveranderingen, doof gevoel in de vingers …
Kun je werken tijdens chemokuur?
Uit onderzoek bij volwassenen met de meest voorkomende kankersoorten is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen.
Hoe gaat chemo in zijn werk?
Bij chemotherapie krijgt u stoffen toegediend die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze stoffen heten cytostatica. Ze verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.
Wat betekenen de begrippen exacerbatie en remissie en bij welk soort ziekte komen deze verschijnselen voor?
Bij spontane remissie is de ziekteactiviteit verdwenen zonder behandeling, of zonder werkzame behandeling. De werkzaamheid van placebo’s berust erop dat veel ziektes zonder behandeling verbetering vertonen. Het tegenovergestelde van remissie is exacerbatie, namelijk een verergering van de ziekteverschijnselen.
Wat komt eerst chemo of bestraling?
Je begint meestal een paar weken na de operatie of bestraling met chemotherapie. Het aantal kuren chemotherapie is afhankelijk van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De duur van de chemotherapie bedraagt tussen de 3 en 6 maanden.
Waarom spoelen na chemo?
Dit gebeurt om infecties en verstopping te voorkomen. De keuze tussen deze kathetersystemen is afhankelijk van de soort chemotherapie en het aantal chemo kuren dat u krijgt. Uw specialist of verpleegkundige bespreekt dit met u.