Inhoudsopgave
Wat is ruimtelijke plannen NL?
Op Ruimtelijkeplannen.nl vindt u bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels die gemaakt zijn door gemeentes, provincies en het Rijk. Ruimtelijkeplannen.nl is het online loket waarmee de overheid digitale ruimtelijke plannen ontsluit.
Hoe werkt ruimtelijke plannen?
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen krijg je te maken met een bestemmingsplan. Dat is een ruimtelijk plan dat beschrijft wat er met de ruimte of grond in een gemeente mag gebeuren. Zo kan het plan beschrijven of de ruimte bestemd is voor woonruimte, kantoorruimte, bedrijfsruimte of een andere bestemming.
Waar vind ik het bestemmingsplan?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Welke bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied. Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument.
Hoe lang is een bestemmingsplan geldig?
Zodra een bestemmingsplan is vastgesteld, begint een termijn te lopen waarbinnen het plan moet worden herzien. De bestemming van de gronden en de daarbij behorende planvoorschriften dienen binnen een periode van 10 jaar telkens opnieuw te worden vastgesteld, zo bepaalt artikel 3.1 lid 2 Wro.
Wat is het bouwvlak?
In een bestemmingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Een bouwvlak in het bestemmingsplan betekent dat er gebouwd mag worden.
Hoe maak je zelf een bestemmingsplan?
De gemeente stelt een ontwerpbestemmingsplan op. Dit ontwerp kan 6 weken worden ingezien. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de gemeentelijke website of via ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode kunt u uw ‘zienswijze’ kenbaar maken aan de gemeenteraad.
Waar kan ik het bouwvlak vinden?
Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing. In een Bestemmingsrapport lees je o.a. de regels voor een enkelbestemming, het bouwvlak en de bouwhoogte.
Hoe kom ik aan een bestemmingsplan?
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft. Anders kunt u het opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.
Wat is een bestemmingsplan gemeente Amsterdam?
In een bestemmingsplan staan de regels van de gemeente over (ver)bouwen, het gebruik van gebouwen en het (grond)gebied van de gemeente. Bekijk hier hoe u een bestemmingsplan kunt inzien en wat het verschil is met een ontwerpbestemmingsplan.