Wat is secundaire hyperparathyreoïdie?
Secundaire hyperparathyroïdie De oorzaak van verhoogde bijschildklierwerking kan ook buiten de bijschildklier gelegen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een sterk verminderde werking van de nieren en een tekort aan vitamine D ook aanleiding geven tot een verhoogde werking van de bijschildklieren.
Wat is primaire hyperparathyreoïdie?
Als de oorzaak van het hoge bijschildklierhormoon in de bijschildklier(en) zelf gelegen is dan wordt dit “primaire hyperparathyreoïdie” genoemd in tegenstelling tot “secundaire en tertiaire hyperparathyreoïdie” die het gevolg zijn van een andere oorzaak zoals bijvoorbeeld een vitamine D tekort of nierfalen.
Wat is Hypoparathyreoïdie Wat is de oorzaak Wat zijn de symptomen?
Bij hypoparathyreoïdie werken de bijschildklieren te langzaam: ze maken te weinig hormoon. Het calcium in uw bloed is dan laag en het fosfaat is hoog. Dat kan klachten geven, zoals tintelingen, krampen, moeheid, verwardheid, benauwdheid, hartklachten en oogklachten.
Wat is de functie van PTH?
Hypoparathyreoïdie en pseudohypoparathyreoïdie Wanneer de bijschildklieren niet zijn aangelegd of beschadigd zijn door bijvoorbeeld een operatie aan de schildklier, bestraling of een auto-immuunziekte, dan kan een tekort aan PTH en vervolgens hypocalciëmie ontstaan.
Wat is een Bijschildklieradenoom?
Bijschildklieradenoom is een veel voorkomende niet-kankerachtige tumor die begint met cellen die normaal in een van de vier bijschildklieren worden aangetroffen. De bijschildklieren bevinden zich aan de voorkant van de nek, dicht bij de schildklier.
Hoe krijg je een te hoog calciumgehalte?
Andere mogelijke oorzaken van een te hoog calciumgehalte zijn:
- een verminderde nierwerking;
- een overdosis vitamine D of A;
- kanker waarbij het bot wordt aangetast;
- te snel werkende schildklier;
- systeemziekten (bijv. sarcoïdose);
- bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en lithium.