Inhoudsopgave
Wat is Silvester in Duitsland?
Oud en nieuw wordt in Duitsland Silvester genoemd en op deze dag wens je iedereen een “guten Rutsch”. “Einen guten Rutsch ins neue Jahr!” betekent ongeveer zoveel als “Fijne jaarwisseling!” maar letterlijk zou het neerkomen op “Glijd goed het nieuwe jaar in!”.
Wat houd Nieuwjaar in?
Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld valt deze dag op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.
Waarom Sylvester?
Silvester wordt als heilige vereerd. Zijn feestdag is bij de katholieken op 31 december, wat tevens zijn sterfdag was. De orthodoxen herdenken hem op 2 januari. Hij is patroonheilige van de huisdieren, de goede oogst en het nieuwe jaar.
Waar komt oudejaarsavond vandaan?
Oudejaarsavond wordt ook wel Silvester of Silvesteravond genoemd, naar de heilige paus Silvester, maar dit is in Nederland geen gebruikelijke naam. Het festijn vindt, zoals bekend, plaats op 31 december en het is de vooravond van de van oorsprong Christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden.
Wat vieren we met oudejaarsavond?
Elk jaar op 31 december is het weer zo ver. Oliebollen, appelflappen en champagne worden genuttigd terwijl familieleden en vrienden aftellen tot het oude jaar is afgelopen en er een nieuw jaar begint. Het oud-en-nieuw feest vindt zijn oorsprong in tradities van 4000 jaar geleden.
Wat betekent Sylvester?
Silvester is een Latijnse naam die afstamt van het woord ‘silvestris’. Dit betekent ‘van of uit het woud’ of ‘landelijk’. De naam is onder andere bekend door de vierde-eeuwse paus Silvester I. Zijn kerkelijke feestdag is op 31 december; in Duitsland heet Oudejaarsavond dan ook Silvesterabend.
Waarom vieren we Oud en Nieuw op 31 december?
Julius Caesar stelde in 46 voor Christus vast dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar was, in plaats van het (elk jaar verschillende) begin van de lente. Bij Caesar is dus de westerse traditie ontstaan die wij nog steeds vieren.