Inhoudsopgave
Je hebt dan in bepaalde sociale situaties een grote angst dat anderen je niet aardig of normaal vinden en kritiek op je hebben. Je voelt je extreem onzeker over je eigen gedrag. Wat een sociale fobie is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.
Hoe kom je van Social Anxiety af?
Als u een sociale-angststoornis heeft, kunt u zelf een aantal dingen doen om met uw angsten te leren omgaan en u beter te voelen.
- Bewegen.
- Genoeg slapen.
- Regelmatig leven.
- Goed eten.
- Geen alcohol en drugs gebruiken.
- Minder koffie of geen koffie drinken.
- Ontspannen.
- Steun zoeken bij mensen die u vertrouwt.
Hoe heet angst voor mensen?
Bij de sociale fobie zijn mensen angstig in sociale situaties en gaan deze situaties vermijden. Vaak weten mensen wel dat deze angst niet nodig is, maar toch blijven ze bang.
Wat is sociale ontspanning?
Spontaan en ontspannen met mensen praten en lachen, zonder aan jezelf te twijfelen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zou het al fijn zijn als je wat makkelijker met mensen kunt praten. En niet meer zo piekert over wat er allemaal mis zou kunnen gaan in sociale situaties.
Wat doet onzekerheid?
Onzekerheid kan tot gevolg hebben dat je je niet meer vrij voelt om dat te doen wat belangrijk of nodig voor je is. Bijvoorbeeld om ‘nee’ te zeggen en voor je eigen belangen op te komen. Ernstige, langdurige onzekerheid kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, relatie en werk.
Is een sociale fobie te genezen?
Sociale fobie is een chronische aandoening. Zonder behandeling gaat deze aandoening meestal niet over. Wel kan het zo zijn dat de ernst van de klachten wisselt, en men de ene periode meer sociale angstklachten ervaart dan andere perioden.
Waarom een sociale-angststoornis ontstaat, is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan ervan. Voor een klein deel is het erfelijk bepaald of je kwetsbaar bent om een sociale-angststoornis te ontwikkelen.