Inhoudsopgave
- 1 Wat is transmuraal werken?
- 2 Waarom transmurale zorg?
- 3 Wat is een Zorgsetting?
- 4 Wat is Intra en transmurale zorg?
- 5 Wie werken samen bij transmurale Zorgbrug?
- 6 Wat is een zorgpaden?
- 7 Wat is het verschil tussen ketenzorg en transmurale zorg?
- 8 Wat is het verschil tussen intramurale zorg en extramurale zorg?
- 9 Wat valt er onder transmurale zorg?
- 10 Wat is het verschil tussen extramurale samenwerking en intramurale samenwerking?
- 11 Wat is keten en netwerkzorg?
- 12 Wat is een extramurale zorg?
Wat is transmuraal werken?
Met het woord ‘Transmuraal’ bedoelen we ziekenhuiszorg die buiten het ziekenhuis gegeven wordt, dus in de thuissituatie. Bij het Transmuraal Team werken ervaren (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Opname in een ziekenhuis kan hierdoor korter duren of voorkomen worden.
Waarom transmurale zorg?
Het doel van transmurale zorg is grotere efficiëntie, meer kwaliteit en continuïteit, kostenbeheersing en zorg op maat voor de patiënt. Samenwerking en afstemming van zorg wordt geïntegreerd in een nieuwe vorm van zorg. Dit is vanuit de gedachte dat dit de zorg voor de patiënt verbeterd.
Wat zijn transmurale zorgpaden?
Elk ontslag uit het ziekenhuis vraagt een individuele begeleiding en een aangepast plan. Om de terugkeer naar de thuissituatie in goede banen te leiden, heeft het IMBO een transmuraal zorgpad ontwikkeld.
Wat is een Zorgsetting?
Een korte beschrijving van de zorg die gegeven wordt: Meerdere zorgverleners. Intramurale en extramurale zorg. Specifiek geleverd worden door verschillende partijen.
Wat is Intra en transmurale zorg?
Bij intra- en transmurale zorg wordt er zorg geboden door verschillende zorgverleners. Het is een combinatie van bijvoorbeeld thuiszorg en zorg op locatie, zoals in een ziekenhuis. Je leert contact onderhouden met zorgverleners, de behoeften van de patiënt in kaart brengen en opname- en ontslaggesprekken voeren.
Wat is de definitie van ketenzorg?
Bij de zorg van sommige chronische aandoeningen is de hulp van meerdere artsen en zorgverleners nodig. Bijvoorbeeld de huisarts in samenwerking met een diëtist en een fysiotherapeut of oefentherapeut. Dit noemen we ketenzorg.
Wie werken samen bij transmurale Zorgbrug?
De Transmurale Zorgbrug combineert proactieve ziekenhuiszorg voor de oudere patiënt met een transmurale zorg door een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige bezoekt de patiënt in het ziekenhuis en begeleidt de patiënt vervolgens verder in de thuissituatie. Dit gebeurt samen met de huisarts en mantelzorg.
Wat is een zorgpaden?
Een zorgpad geeft helderheid over de stappen in het zorgproces; het geeft aan welk traject een patiënt doorloopt en wie op welk moment welke acties onderneemt. Het zorgpad is niet gericht op de individuele patiënt, maar helpt bij het maken en organiseren van de zorgverlening voor een bepaalde groep patiënten.
Wat wordt er bedoeld met transmurale zorg?
Transmurale zorg wordt ook wel ketenzorg genoemd. Dit is een dynamische vorm van zorg, waarbij zorg wordt aangeboden door meerdere zorgverleners. Dit kan bijvoorbeeld thuiszorg en de zorg van een huisarts en polikliniek betekenen.
Wat is het verschil tussen ketenzorg en transmurale zorg?
Het verschil tussen transmurale zorg en ketenzorg is dat bij ketenzorg volgens Rutten iedere zorgverlener in de keten autonoom blijft, terwijl bij transmurale zorg ieder ook een verantwoordelijkheid heeft voor het geheel, zonder dat dit leidt tot vaagheid over verantwoordelijkheden.
Wat is het verschil tussen intramurale zorg en extramurale zorg?
Een cliënt ontvangt intramurale zorg wanneer deze minimaal 4 etmalen per week onafgebroken in de instelling verblijft. Bij extramurale zorg verblijft de cliënt niet minimaal 4 etmalen per week in een instelling, maar ontvangt de cliënt zorg aan huis of op afspraak bij de zorgaanbieder.
Wat zijn Ketenzorgpartners?
Ketenzorgpartners. Professionals kunnen afspraken maken over wat zij lokaal en regionaal minimaal willen realiseren voor KOPP/KOV-kinderen. De Kindcheck en de KOPP/KOV-Richtlijn zijn daarbij leidend.
Wat valt er onder transmurale zorg?
De betekenis van transmurale zorg is dus zorg die zowel in huis als op locatie wordt geleverd. Een voorbeeld is dat een patiënt met kanker thuis een chemokuur krijgt in plaats van in het ziekenhuis.
Wat is het verschil tussen extramurale samenwerking en intramurale samenwerking?
Intramurale zorg en extramurale zorg worden gecombineerd. De betekenis van transmurale zorg is dus zorg die zowel in huis als op locatie wordt geleverd. Een voorbeeld is dat een patiënt met kanker thuis een chemokuur krijgt in plaats van in het ziekenhuis. Medisch specialisten komen dat thuis verzorgen.
Wat zijn de doelgroepen in de zorg?
Er zijn verschillende doelgroepen te onderscheiden: zorg gericht op de totale bevolking, zorg gericht op bepaalde leeftijdsgroepen en geslacht, zorg gericht op bevolkingsgroepen met specifieke risico’s, zorg gericht op mensen met een beperking en zorg gericht op mensen met bepaalde ziekten (Nuy & Bex, 1986; Roscam- …
Wat is keten en netwerkzorg?
Waar ketenzorg inzet op optimalisatie van zorg binnen de bestaande schotten van 1e, 2e en 3e lijn, biedt netwerkzorg de mogelijkheid zorg in te richten vanuit de integrale zorgvraag van een patiënt / cliënt waarbij er om en over de schotten heen wordt gewerkt.
Wat is een extramurale zorg?
In de langdurige zorg wordt onderscheid gemaakt tussen extramurale en intramurale zorg. Extramurale zorg betreft de zorg aan cliënten die niet in een instelling verblijven. Het is zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt, of die de zorgaanbieder bij de cliënt aan huis levert.