Wat is tto?
Tweetalig onderwijs (tto) betekent dat je een deel van je vakken op jouw school in het Engels krijgt. Tijdens de lessen en tussen de lessen door spreek je Engels met je klasgenoten en je leraren.
Hoeveel leerlingen doen tto?
In 2017-18 volgen er in totaal 36.254 leerlingen tto.
Hoe lang duurt tweetalig onderwijs?
Een positief havo of vwo-advies van de basisschool. Hoe lang duurt de tto-opleiding? Net als het reguliere havo duurt de tto havo-opleiding 5 jaar en net als het reguliere vwo duurt de tto vwo-opleiding 6 jaar en het is onderdeel van het Nederlands onderwijs. De leerlingen doen ook gewoon het Nederlands eindexamen.
Hoe is tweetalig onderwijs ontstaan?
De ontwikkeling van tweetalig onderwijs (TTO) is in Nederland mogelijk geworden sinds de nota ‘Grenzen verleggen’ (1991) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, waarbij het mogelijk werd een deel van het reguliere onderwijs aan te bieden in een andere EU-taal.
Wat is havo TTO?
Bij tweetalig onderwijs volgen leerlingen een deel van het voortgezet onderwijs in een andere taal. Meestal is dit Engels. In de onderbouw havo/vwo is minstens 50% van de lessen in de andere taal. In de onderbouw vmbo is dit 30%.
Waarom TTO onderwijs?
Leerlingen in het tweetalig onderwijs (TTO) in Nederland beheersen vooral het Engels op een hoger niveau wat een blijvende voorsprong oplevert ten opzichte van leerlingen zonder TTO. Verder blijkt TTO niet ten koste te gaan van andere vakken als geschiedenis en aardrijkskunde.
Hoeveel tweetalig onderwijs in Nederland?
Nederland telt ruim 120 scholen voor tweetalig voortgezet onderwijs. Daarvan bieden er 115 tweetalige programma’s aan op vwo-niveau, 45 op havo-niveau, en 22 op vmbo-niveau.
Waarom tweetalig onderwijs?
Waarom tweetalig onderwijs? Als je kind les krijgt in meer talen, gaat het soepeler om met taal en voelt het zich zekerder in zijn taalgebruik. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen in het tweetalig onderwijs het goed doen en vooral op Engels beter scoren dan leerlingen die op een reguliere school zitten.