Inhoudsopgave
- 1 Wat is tweede spoor UWV?
- 2 Wat betekent re-integratie tweede spoor?
- 3 Wat kost re-integratie tweede spoor?
- 4 Wat als je in het tweede spoor geen baan vind?
- 5 Wat als re-integratie 2e spoor niet lukt?
- 6 Hoe verloopt een re-integratie?
- 7 Wat als Spoor 2 mislukt?
- 8 Wie betaalt loon tweede spoor?
- 9 Hoe vertrouwelijk opsturen?
- 10 Wat houdt re integreren in?
Wat is tweede spoor UWV?
Na uitval door ziekte re-integreert een werknemer doorgaans bij de huidige werkgever en in de eigen functie. Wanneer er geen mogelijkheden zijn om de werknemer te re-integreren binnen de eigen organisatie komt re-integratie bij een andere werkgever in beeld: re-integratie tweede spoor.
Wat betekent re-integratie tweede spoor?
Het 2e spoor van de re-integratie start wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en er geen passende arbeid binnen het bedrijf van de werkgever beschikbaar is. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht.
Waarom 2e spoor?
Een 2e spoor traject is een periode waarin de werknemer professioneel wordt begeleid bij het vinden van werk buiten de organisatie. Het doel van een tweede spoor re-integratie traject is: werkhervatting in passend (betaald) werk buiten de eigen werkgever, oftewel externe werkhervatting.
Wat kost re-integratie tweede spoor?
De kosten voor een re-integratietraject 2e spoor hangen af van de duur, intensiteit en de module van het traject. Afhankelijk van deze factoren liggen de kosten van een 2e spoor traject uitgevoerd door een re-integratiebureau grofweg tussen de 2000 en 5000 euro.
Wat als je in het tweede spoor geen baan vind?
Het UWV zal aan de hand van het opgebouwde dossier het tweede spoor traject beoordelen. Wanneer wordt geoordeeld dat het traject niet goed is verlopen kan dit leiden tot een loonsanctie voor de werkgever. Lees meer over tweede spoor. Zoek contact met re-integratiebureaus gespecialiseerd in tweede spoor trajecten.
Is tweede spoor verplicht?
Na een jaar arbeidsongeschiktheid is uw werkgever verplicht om het re-integratietraject tweede spoor op te starten, indien u op dat moment niet binnen het bedrijf bent gere-integreerd. U als werknemer bent in dat geval verplicht om aan het re-integratietraject tweede spoor mee te werken.
Wat als re-integratie 2e spoor niet lukt?
Het UWV zal aan de hand van het opgebouwde dossier het tweede spoor traject beoordelen. Wanneer wordt geoordeeld dat het traject niet goed is verlopen kan dit leiden tot een loonsanctie voor de werkgever.
Hoe verloopt een re-integratie?
Dat heet re-integratie. Re-integratie eerste spoor – De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Re-integratie tweede spoor – De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en krijgt ander ‘passend werk’ bij een andere werkgever.
Hoe lang duurt tweede spoor?
De duur van een re-integratietraject 2e spoor varieert en is afhankelijk van de omvang en complexiteit van de vragen en de problematiek van de medewerker. De duur van een re-integratie 2e spoor traject is minimaal zes maanden en de maximale duur is een jaar.
Wat als Spoor 2 mislukt?
Wie betaalt loon tweede spoor?
Als de werknemer in zijn 2e ziektejaar zit, mag de werkgever salaris betalen wat onder het minimumloon ligt.
Is spoor 2 altijd verplicht?
Als er geen zicht (meer) is op een structurele werkhervatting van de arbeidsongeschikte werknemer binnen de eigen organisatie, dan is de werkgever verplicht om samen met de werknemer een re-integratie spoor 2 te starten.
Hoe vertrouwelijk opsturen?
Tip: Je kunt een ‘getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’ (formulier ‘vertrouwelijk’) krijgen via www.cm.be/aangifte of via je CM-kantoor. Doe het ingevulde getuigschrift zelf op de post. Steek het getuigschrift nooit in een CM-brievenbus of in een enveloppe bestemd voor CM-direct.
Wat houdt re integreren in?
Het is niet prettig als een werknemer langdurig ziek is. Niet voor de werknemer, maar ook niet voor de werkgever, die daardoor een arbeidskracht mist. Het is daarom goed als er alles aan gedaan wordt om deze getroffen werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Dat heet re-integratie.