Wat is uiteindelijke begunstigde?

Wat is uiteindelijke begunstigde?

De uiteindelijke begunstigden zijn de natuurlijke personen die de vennootschap/juridische constructie bezitten of er de uiteindelijke controle over hebben, direct of indirect (via tussenliggende vennootschappen). Meestal zijn het de grootaandeelhouders, de voornaamste begunstigden en de besluitvormers.

Wie zijn de uiteindelijke begunstigden van een vzw?

De ‘uiteindelijk begunstigden’ zijn alle natuurlijke personen ten voordele van wie een verrichting wordt gedaan of een zakelijke relatie wordt aangegaan of die de uiteindelijke eigenaar of bezitter zijn. Dergelijke verklaring is voor VZW’s een eigenaardig punt. Niemand bezit immers een VZW of krijgt het vermogen ervan.

Hoe UBO opzoeken?

U kunt het UBO-register raadplegen via het portaal MyMinFinPro. Een FAQ is eveneens online beschikbaar om u bij te staan. U kan hier een gebruikshandleiding voor de informatieplichtige terugvinden. Een toegangsprocedure tot het register via een mandaat wordt momenteel afgerond.

Hoe UBO herbevestigen?

Sinds vorig jaar moeten Belgische vennootschappen, vzw’s, stichtingen en trusts de identiteit vrijgeven van wie er écht achter de vennootschap zit, de zogenaamde ‘uiteindelijke begunstigden’. De gegevens van die persoon of personen komen dan terecht in het UBO-register en u moet deze registratie jaarlijks bevestigen.

Waarom verklaring uiteindelijke begunstigde?

In het kader van de wet ter voorkoming van witwassen van geld en financiering van terrorisme, zijn alle banken en levensverzekeraars verplicht om de uiteindelijke begunstigden van hun klanten te identificeren.

Wat is de UBO?

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Meer dan 1,5 miljoen organisaties moeten hun UBO’s inschrijven in het UBO-register.

Wat wil UBO zeggen?

Het UBO-register (“Ultimate Beneficial Owner”) dat op 31 oktober 2018 in werking trad, vormt een nieuwe stap in de strijd tegen het witwassen van geld. De regeling verplicht heel wat organisaties, waaronder ook je vennootschap(*) en je VZW, om hun uiteindelijke begunstigden (UBO’s) in het register op te nemen.

Kan een VZW aandelen hebben?

Een VZW kan enkel aandelen bezitten in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De VZW kan geen aandeelhouder zijn van een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid, aangezien zij dan de hoedanigheid van handelaar zou verwerven wat fundamenteel in strijd is met het statuut van een VZW.

Wat UBO-register?

Het UBO-register draagt bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Het UBO-register maakt transparanter wie aan de touwtjes trekt bij organisaties die in Nederland zijn opgericht.

Hoe inschrijven UBO-register?

UBO inschrijven Alleen de tekenbevoegde in uw organisatie mag dat doen. Opgaveplichtige organisaties moeten minimaal 1 UBO in het UBO-register geregistreerd hebben. Startende organisaties schrijven de UBO’s in als zij zich inschrijven in het Handelsregister van KVK, of bij de notaris.

Hoe inschrijven in UBO-register?

Wie moet zich registreren in het UBO-register?

Inschrijven in het UBO-register is verplicht als je een onderneming hebt met een van de volgende rechtsvormen: Stichtingen en verenigingen: met volledige en beperkte rechtsbevoegdheid, maar met onderneming. Onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties. Niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven