Inhoudsopgave
- 1 Wat is voor laten gaan?
- 2 Welke gehandicapten hebben voorrang?
- 3 Welke voetgangers moet je voor laten gaan?
- 4 Hebben voetgangers altijd voorrang?
- 5 Welke regels volgen bestuurders van een gehandicaptenvoertuig?
- 6 Welke bestuurders hoeven Een voetganger die wil oversteken op een voetgangersoversteekplaats niet voor te laten gaan?
Wat is voor laten gaan?
Voorrang verlenen of voor laten gaan Voorrang verlenen betekend letterlijk de betrokken bestuurder in staat stellen om ongehinderd zijn weg te vervolgen. Artikel 15 van het RVV zegt het volgende: 1. Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders.
Welke gehandicapten hebben voorrang?
Artikel 49. U moet als bestuurder, blinden voorzien van een witte stok met één of meerdere rode ringen en mensen die zich moeilijk voortbewegen voor laten gaan. U moet als bestuurder, voetgangers en bestuurders van gehandicapten voertuigen die oversteken of van plan zijn over te steken bij een zebrapad voor laten gaan.
Welke voetgangers moet je voor laten gaan?
Als je een bijzondere manoeuvre uitvoert, een uitrit verlaat of een inrit inrijdt, moet je voetgangers voor laten gaan. Voetgangers op een zebrapad moet je voor laten gaan als ze oversteken of op het punt staan om over te steken. Wie een zebrapad gebruikt of aanstalten maakt om het te gebruiken heeft altijd voorrang.
Wat is het verschil tussen voorrang verlenen en voor laten gaan?
Verschil Voorrang verlenen en Voor laten gaan: Voorrang verlenen geschiedt alleen tussen bestuurders onderling en hier vallen de voetgangers buiten. Bij voetgangers spreken we dan ook van voor laten gaan en niet van voorrang verlenen.
Wat is het verschil tussen voorrangsregels en voorrangsregels?
Het is eigenlijk vrij simpel. Als je als bestuurders op dezelfde weg zit en de één mag eerder doorrijden dan de ander (of de één moet wachten op de ander) dan praat je over voor laten gaan. Dan moet je denken aan regels als: Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer.
Hebben voetgangers altijd voorrang?
Voorrang is in de wet geregeld en dus is het een verkeersregel. Je geeft het aan en krijgt het van overige bestuurders, zoals een fietser, brommer, motor of auto. Voor laten gaan geldt voor alle verkeersdeelnemers, dus ook voetgangers moet je voor laten gaan.
Welke regels volgen bestuurders van een gehandicaptenvoertuig?
Bestuurders van een gehandicaptenvoertuig mogen zowel binnen als buiten de bebouwde kom op het trottoir, het voetpad, het fietspad of de rijbaan gebruiken. Als zij van het trottoir of voetpad gebruik maken of van het ene naar het andere trottoir/voetpad oversteken, moeten zij de regels van voetgangers volgen.
Welke bestuurders hoeven Een voetganger die wil oversteken op een voetgangersoversteekplaats niet voor te laten gaan?
U hoeft voetgangers en bestuurders van een gehandicapten voertuig bij een zebrapad niet voor te laten gaan als er een rood voetgangerslicht of een geel knipperlicht brandt.
Wie moet je voor laten gaan bij een voetgangersoversteekplaats?
Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats met zebra oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan (RVV 1990 art 49.2). Dit geldt niet voor een militaire colonne of een uitvaartstoet.