Inhoudsopgave
- 1 Wat is wereldlijke literatuur?
- 2 Welke doelen dient literatuur in de middeleeuwen?
- 3 Wat zijn kenmerken van middeleeuwse literatuur?
- 4 Wat deden de rederijkers?
- 5 Wat is de boodschap van de geestelijke literatuur?
- 6 Hoe werden verhalen verspreid in de middeleeuwen?
- 7 Wat zijn de kenmerken van de middeleeuwen?
- 8 Wat is er allemaal in een middeleeuwse stad?
Wat is wereldlijke literatuur?
In de middeleeuwse literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen de geestelijke (religieuze) en de wereldlijke (niet-religieuze) literatuur. Geestelijke genres waren o.a. het heiligenleven en de legende.
Welke doelen dient literatuur in de middeleeuwen?
Middeleeuwse teksten waren doorgaans op rijm en bedoeld om te worden voorgelezen. Wie zelf een exemplaar van een tekst wilde bezitten, moest die letter voor letter laten kopiëren op perkamenten bladen (gemaakt van dierenhuid). Dat maakte dat literatuur lange tijd enkel was weggelegd voor de elite.
Hoe wordt de volkstaal in de middeleeuwen genoemd?
In de middeleeuwen werden de meeste teksten in het Latijn geschreven. De katholieke kerk vervulde een dominante rol in het intellectuele leven en hanteerde het Latijn als internationale taal. De volkstalen stonden in lager aanzien. Er verschijnen steeds meer volkstalige teksten, met name in het Oudfrans en Occitaans.
Wat zijn kenmerken van middeleeuwse literatuur?
Belangrijkste kenmerken: De werken zijn geschreven in dichtvorm. De literatuur werd mondeling doorgegeven en dan is het makkelijker te onthouden als de regels rijmen. Het is volkskunst, geschreven voor de groep (gemeenschapskunst), eenvoudig en meestal anoniem.
Wat deden de rederijkers?
De rederijkers waren een groep mannen van burgerlijke en adellijke komaf, meestal uit dezelfde stad of provincie, die regelmatig bijeenkwamen om poëzie voor te dragen. Zij sponsorden ook publieke festivals met parades en toneelspektakel.
Wat is Hoofsheid?
de hoofsheid `Hoofsheid was de norm in de middeleeuwse samenleving: mannen wilden wellevend en galant zijn, en hun driften beheersen. ` [geschiedenis middeleeuwen] Aan de hoven ontstane ridderlijke gedragscode waarbij zelfbeheersing en dienstbaarheid aan vrouw, heer en kerk de hoofdrol speelden.
Wat is de boodschap van de geestelijke literatuur?
Geestelijke letterkunde bestaat uit een collectie verhalen die voornamelijk geschreven zijn door monniken en nonnen. De inhoud van deze teksten hebben een christelijke inhoud en bevatten vaak veel beeldspraak en er komen belangrijke geestelijken in voor. Een voorbeeld van geestelijke letterkunde is de Beatrijs.
Hoe werden verhalen verspreid in de middeleeuwen?
Omdat de mensen in de middeleeuwen niet konden lezen en schrijven, werden de verhalen van generatie op generatie doorverteld. Doordat de verhalen niet werden opgeschreven, werden deze in de loop der jaren steeds verandert. Daardoor zijn er weinig verhalen bewaard gebleven.
Welke Verhaalsoorten waren er in de middeleeuwen?
Vandaag de dag zijn er tal van literaire genres: detectives, thrillers, liefdesverhalen, sience fiction etc. In de Middeleeuwen was dat niet anders. Een verhaalsoort die vanaf de twaalfde eeuw erg populair wordt bij de adel is de ridderroman . In zo’n tekst beleven ridders allerlei spannende avonturen.
Wat zijn de kenmerken van de middeleeuwen?
Sommige typische kenmerken van de middeleeuwen, zoals de feodaliteit en het keizerschap, hebben hun bloeiperiode al lang voor het eind van de middeleeuwen achter de rug. Andere verschijnselen zijn pas laat in de periode ontstaan zoals de universiteiten en de opkomst van de volksvertegenwoordigingen.
Wat is er allemaal in een middeleeuwse stad?
In het centrum rond de grote markt stonden de belangrijkste openbare gebouwen van de stad. Zo kon je er de burcht, abdij, kerk of kathedraal, belfort, hallen, het stadhuis en het stapelhuis vinden. Deze gebouwen waren in steen opgetrokken. Hoe dichter je bij deze plaatsen kon wonen, hoe rijker je was.
Wat is een blazoen rederijkers?
De rederijkers waren een groep mannen van burgerlijke en adellijke komaf, meestal uit dezelfde stad of provincie, die regelmatig bijeenkwamen om poëzie voor te dragen. De rederijkerskamers spiegelden zich daarbij aan al bestaande broederschappen uit Artesië. De eerste Nederlandstalige ‘kamers’ ontstonden in Vlaanderen.