Inhoudsopgave
Wat kan de brandbaarheid van textiel vertragen?
Een vlamvertrager of brandvertrager is een materiaal dat vuur verhindert of de verbreiding van vuur vertraagt. In de natuur voorkomende stoffen zoals asbest, maar ook synthetische materialen als PBDE’s (polybroomdifenylether), pcb’s (polychloorbifenyl) en PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) worden hiervoor ingezet.
Welke stof is brandvertragend?
Hieronder gaan we de drie typen van brandvertragende stoffen behandelen
- Alfastop, natuurlijke vezels.
- Alfastop, gemengde vezels.
- Alfastop, kunststof.
- Alfastop, onbehandeld hout.
- Alfastop, buiten hout.
- Alfastop, kerstbomen en kersttakken.
Is katoen brandvertragend?
Lucht bevat 78% stikstof en 21% zuurstof. Onbehandeld katoen heeft 19-20% zuurstof nodig om te ontbranden. Wol heeft bijvoorbeeld 24% zuurstof nodig; het is van zichzelf brandvertragend. Wol heeft dus inherent brandvertragende eigenschappen.
Wat doet een brandvertragende stof?
De stof is behandeld met een middel dat er voor zorgt dat het veel moeilijker vlam vat dan een onbehandelde stof. Vaak is dit binnen gebouwen nodig die aan bepaalde voorschriften moeten voldoen. Bijvoorbeeld omdat er veel publiek komt of omdat er kwetsbare mensen wonen.
Hoe brandbaar is vilt?
Wolvilt is brandwerend. Voor het verbranden van wol is meer zuurstof nodig dan er in de lucht zit. Het vlampunt van wol ligt op 580 graden Celsius. Dat betekend dat vilten producten niet chemisch behandeld hoeven te worden om brand te voorkomen.
Is polyester brandvertragend?
Polyester decoratiestoffen worden vaak in openbare ruimten gebruikt als wand decoratie. Ook staat er dat de vlamwerende polyester doeken voor eenmalig gebruik zijn; de vloeistof die gebruikt is voor het brandwerend impregneren van het materiaal verdwijnt namelijk langzaam als het veel door mensenhanden gaat.
Is polyamide brandbaar?
Kunststofvezels als polyester en polyamide zijn juist moeilijk ontvlambaar, maar kunnen na contact met vuur een gloeiend hete smeltdruppel veroorzaken die in de huid brandt. Plantaardige weefsels als katoen en linnen ontvlammen sneller dan een dierlijke vezel zoals wol.”