Wat kan ik doen tegen leeftijdsdiscriminatie?

Wat kan ik doen tegen leeftijdsdiscriminatie?

Hulp en advies bij ongelijke behandeling op het werk

  1. juridisch advies inwinnen, bijvoorbeeld bij het Juridisch loket of bij uw vakbond;
  2. een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht;
  3. een antidiscriminatiebureau (ADB) raadplegen. Deze bureaus bieden hulp en advies bij discriminatie.

Wat doet de overheid aan gelijke behandeling?

Volgens artikel 1 van de Grondwet is discriminatie verboden. Daarnaast zijn er wetten voor gelijke behandeling. Deze zorgen ervoor dat mensen geen ongelijke behandeling krijgen op basis van bepaalde kenmerken. Er staat een aantal discriminatiegronden in de wet, zoals ras, godsdienst en leeftijd.

Wat betekent gelijke behandeling?

Gelijke behandeling of kansengelijkheid is het gelijk behandelen van alle mensen, ongeacht de verschillen tussen mensen. Gelijke behandeling is de tegenhanger van discriminatie, maar kan ook tegenover uitkomstengelijkheid staan.

Wat is de Commissie Gelijke Behandeling?

De Commissie gelijke behandeling (CGB) was een door de Nederlandse overheid ingestelde commissie die zich bezighield met het bevorderen van gelijke behandeling en de bestrijding van discriminatie. De commissie was ingesteld op grond van de Algemene wet gelijke behandeling uit 1994.

Is leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Op grond van Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGBL) is discriminatie op basis van leeftijd verboden bij het aanbieden van werk en tijdens het dienstverband. Een werkgever mag bij het werven van nieuwe werknemers slechts onder bepaalde omstandigheden leeftijdsonderscheid maken.

Wat is leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt?

Discriminatie op basis van leeftijd op de arbeidsmarkt houdt in dat personen met dezelfde productiviteit als andere personen ongunstig worden behandeld zuiver op basis van hun leeftijd. Verschillende vormen van leeftijdsdiscriminatie kunnen plaatsvinden.

Wat betekent gelijke?

v./m. (-n), 1. persoon die iemand evenaart in rang, stand of macht, in bekwaamheid of talent enz.: met zijn gelijken omgaan; zijns — niet hebben (of vinden), door niemand geëvenaard worden; 2.

Wat is de Algemene Wet Gelijke Behandeling?

Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) De wet is in 1994 in werking getreden en biedt bescherming aan mensen die gediscrimineerd worden op grond van: godsdienst/levensovertuiging. politieke gezindheid. ras, afkomst. geslacht: man, vrouw, transgender (transseksuelen, travestieten, interseksuelen) zwangerschap.

Wat is een gelijke behandelingswetgeving?

Gelijkebehandelingswetgeving Artikel 1 van de Grondwet is een algemene bepaling die het in de eerste plaats de overheid verbiedt om haar burgers te discrimineren. Om het recht op gelijke behandeling te garanderen zowel tussen overheid en burgers, als tussen burgers onderling, is artikel 1 van de Grondwet in de volgende wetten uitgewerkt:

Wat is de Wet Gelijke Behandeling van mannen en vrouwen?

Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB) Deze wet is in 1980 in werking getreden. De wet behandelt het verschil in behandeling tussen mannen en vrouwen op het werk: een werkgever mag niet discriminerenbij het aangaan van een arbeidsovereenkomst, bij de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, de bevordering en het ontslag.

Welke wetten regelen het verbod op discriminatie?

De belangrijkste wetten zijn:

  • Algemene wet gelijke behandeling (AWGB)
  • Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ)
  • Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL)
  • Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB)
  • Burgerlijk wetboek.
  • Wetboek van Strafrecht.

Hoe klaag ik mijn werkgever aan?

Dan kunt u een klacht indienen bij de Inspectie SZW.

  1. Bespreek uw klacht met uw werkgever. Uw werkgever moet ervoor zorgen dat u uw werk gezond en veilig kunt uitvoeren.
  2. Vraag uw arbodienst of arbodeskundige om advies. In de Arbowetgeving staat niet altijd precies omschreven welke regels gelden.
  3. Geen oplossing?

Wat te doen bij discriminatie op het werk?

Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u contact opnemen met een antidiscriminatiebureau: U kunt bellen met de Discriminatie meldlijn en advieslijn. U wordt automatisch doorgeschakeld naar een antidiscriminatiebureau bij u in de buurt.

Onderscheid maken op basis van leeftijd op de arbeidsmarkt is verboden volgens artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, maar ook op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Toch voelen veel mensen zich gediscrimineerd op basis van hun leeftijd.

Is leeftijdsdiscriminatie verboden?

Artikel 1 van de Grondwet biedt bescherming tegen alle vormen van discriminatie, ook discriminatie op basis van leeftijd. Daarnaast is er een aparte wet die leeftijdsdiscriminatie op het werk tegen gaat en voorkomt: de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).

Wat zijn de gevolgen van discriminatie?

Onderzoek toont aan dat het ervaren van discriminatie gepaard kan gaan met negatieve gevolgen voor de psychische en fysieke gezondheid. Medewerkers die gediscrimineerd worden hebben in vergelijking tot werknemers zonder deze ervaring een hogere kans op depressieve klachten.

Wat moet een werkgever doen bij pesten?

Meld het pestgedrag bij uw werkgever Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.

Kan ik mijn werkgever aanklagen?

De werkgever is mogelijk aansprakelijk voor schade geleden door een werknemer door een ongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid of door schade aan de goederen van de werknemer. Een beroepsziekte is een ziekte die geleidelijk ontstaat door het werk dat de medewerker verricht of door de werkomstandigheden.

Is er discriminatie op de werkvloer?

U mag op de werkvloer geen onderscheid maken tussen medewerkers op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, nationaliteit of geloof. Om ervoor te zorgen dat mensen niet worden gediscrimineerd, heeft de overheid deze kenmerken, zogenoemde discriminatiegronden , beschreven in de grondwet.

Wat moet je doen als je gepest wordt op het werk?

een beroep doen op de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur van zijn onderneming. een klacht indienen bij het Toezicht op het Welzijn op het Werk. een procedure instellen bij de bevoegde rechtbank.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven