Inhoudsopgave
Wat kan ik op een brandblaar smeren?
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Waardoor kun je brandwonden krijgen?
Bronnen waardoor je kunt verbranden: Hete vloeistof: heet water, frituurvet. Heet gas: stroom, hete lucht, een vlam. Chemische stof: zoutzuur, gootsteenontstopper, verfafbijt. Elektriciteit: kapotte kabel (230V), bliksem.
Wat gebeurt er bij een brandwond?
Onder de huid zit de onderhuidse vetlaag. Gaat de huid stuk, dan ontstaat er een wond. Gaat die huid stuk door warmte (vlammen, hete vloeistoffen) elektriciteit of een chemische stof, dan ontstaat er een brandwond. Een brandwond is dus een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid.
Wat bepaalt de ernst van een brandwond?
De ernst van de brandwond hangt af van verschillende factoren; de temperatuur van de hittebron, de tijd van inwerking van de hittebron op de huid, de oorzaak van de verbranding, de leeftijd van het slachtoffer en de plaats van de verbranding op het lichaam. Er zijn drie gradaties van verbranding.
Wat te doen met een blaar door verbranding?
Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
Wat zijn de 3 oorzaken van een brandwond?
Oorzaken brandwond
- Warmteverlies, het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden.
- Vochtverlies, de huid kan het vocht niet tegenhouden.
- Infectiegevaar, waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.
Hoe kom je van een brandwond af?
Wat te doen bij een brandwond blaar?
Waarvan is de ernst van een brandwond afhankelijk?
Ernst van de brandwond Hoe erg een brandwond is, is afhankelijk van de grootte, diepte, plaats van de brandwond, leeftijd en bijkomende letsels. Het lichaam kan de opperhuid wel herstellen, maar als de lederhuid is verloren, dan komt die niet meer terug.
Hoe ziet een 3e graads brandwond eruit?
Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast. Wel zit er vaak een pijnlijke tweedegraads wond omheen.