Wat kan je met je neus?

Wat kan je met je neus?

In de neus zitten bij mensen en de meeste dieren twee openingen aan de voorzijde, de neusgaten met hierachter de neusholte. Ademhalen gebeurt voornamelijk door de neus. De neus heeft daarbij als specifieke functie de lucht te reinigen en te verwarmen voordat deze naar de longen gaat.

Waar zit de neusholte?

Je neusholte bestaat uit twee ruimten in je neus. Deze twee ruimten worden gescheiden door het tussenschot. Je neusholte is bekleed met slijmvliezen waarin zich ook bloedvaten en reukzenuwen bevinden.

Wat is de taak van de longblaasjes?

De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert het zuurstof daarna door het hele lichaam.

Welke 4 functies heeft je neus?

Wat is de functie van de neus?

  • Hoe je neus in elkaar zit. De neus en neuskeelholte vormen het eerste deel van de ademweg.
  • De functie van de neus. De neus heeft verschillende functies:
  • Bescherming tegen luchtdeeltjes. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd.
  • Verstopte neus.

Waar zit het zeefbeen?

Het zeefbeen of os ethmoidale is een van de aangezichtsbeenderen. Het is in de neus gelegen, onder het voorhoofdsbeen, boven het ploegschaarbeen en voor het wiggenbeen. Het bot heeft een aantal flinterdunne uitsteeksels, welke in de neus gelegen zijn. Hiertussen zitten holten, de zeefbeencellen.

Waar bevinden de sinussen zich?

De neusbijholten of sinussen zijn met lucht gevulde holten en bevinden zich rond de neusholte en de ogen. Elke sinus is genoemd naar het bot waarin het zich bevindt. De maxillaire sinus bevindt zich in het bot van beide wangen. De ethmoidale sinussen bevinden zich links en rechts van de oogkas en onder de schedelbasis.

Wat doet de alveoli?

Een pulmonaire alveolus of longblaasje is een alveolus in de longen. Longblaasjes zijn de uiteinden van de luchtpijptakjes waar de gaswisseling tijdens de ademhaling plaatsvindt. CO2 wordt er afgegeven aan de lucht en O2 wordt er opgenomen door het bloed. Ze bestaan uit alveolaire dekcellen en septale cellen.

Wat gebeurt er met zuurstof in de longblaasjes?

Longen nemen zuurstof op In de lucht zit zuurstof. Deze zuurstof komt door het inademen in de longen terecht. Als de zuurstof in de longblaasjes zit, kan het door de wand heen naar de bloedvaten. Het bloed stroomt door je hele lichaam en brengt zo de zuurstof overal in je lichaam.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven