Inhoudsopgave
Wat komt uit Indonesie?
Indonesië maakt deel uit van de Indische Archipel die samen uit 23.288 eilanden bestaat. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Borneo (gedeeld met Brunei en Maleisië), Nieuw-Guinea (gedeeld met Papoea-Nieuw-Guinea) en Celebes.
Waarom begonnen Amsterdammers met het importeren van graan?
Amsterdam werd belangrijk in de Nederlanden door zijn status als handelscentrum. De stad importeerde hout en graan. Deze goederen kwamen uit de landen aan de Oostzee waar tegelijkertijd ijzererts, pelzen en kabeljauw werd ingekocht. Het zout, waarmee de kabeljauw werd ingemaakt, kwam uit Portugal.
Wat gebeurde er in 1596?
Johan van Oldenbarnevelt sluit de Triple Alliantie met Engeland en Frankrijk tegen Spanje. Het is de eerste officiële internationale erkenning van de onafhankelijkheid van de Verenigde Provinciën.
Waardoor is Indonesië ontstaan?
Prehistorie. Tijdens het Pleistoceen was Indonesië nog verbonden met het huidige vasteland van Azië. In deze periode gingen grote delen van de aarde schuil onder ijsmassief. Door het smelten van de ijslagen ten noorden van Europa en Amerika steeg de zeespiegel, waardoor de eilanden ontstaan zijn.
Waar is Indonesië bekend om?
Indonesië staat bekend om zijn keuken met o.a. de rijsttafel, Nasi Goreng en satégerechten. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Indonesië ook veel rijstvelden tegen. Indonesië heeft veel te bieden op het gebied van flora en fauna.
Waarom ontstond de Moedernegotie?
De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’.
Waarom Moedernegotie?
Oorsprong van de term moedernegotie Hoewel de Oostzeehandel al sinds de late middeleeuwen plaatsvond, stamt de benaming moedernegotie uit de 17e eeuw. De uitdrukking had een politieke lading: het werd gebruikt om te benadrukken hoe belangrijk de handel was in vergelijking met andere economische activiteiten.
Wat gebeurde er in het jaar 1609?
Begin van het Twaalfjarig Bestand (1609) Op 9 april 1609 begint het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Gedurende deze twaalf jaar wordt er niet of nauwelijks gevochten door de opstandelingen in de Republiek en de Spanjaarden.
Hoe komt het dat Amsterdam in de 17e eeuw zo n snelgroeiende rijke en bruisende stad is?
Mensentoestroom. De handel in de Nederlanden bloeide in de 17e eeuw en vooral Amsterdam profiteerde daar flink van. Vanwege de toestroom van mensen en industrie moest de stad uitbreiden. Dit gebeurde in vier stadsuitbreidingen, ook wel Uitleggen genoemd.
Hoe is Indonesië ontdekt?
De Spanjaarden en de Portugezen waren de eerste ontdekkingsreizigers geweest die op Oost-Indië vaarden en die de Indonesische eilanden hadden ontdekt en het Arabische beeld van Indonesië begonnen te veranderen. Al snel ontdekten de Spanjaarden en Portugezen dat de Indonesische eilanden rijk aan specerijen waren.