Wat kun je aan Dupuytren doen?

Wat kun je aan Dupuytren doen?

Niet-operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren De naald fasciotomie is een eenvoudige behandeling. U krijgt hierbij lokale verdoving. Met een naald prikken wij op meerdere plekken gaatjes in de onderhuidse streng. De streng onder de huid knapt waardoor de vinger weer rechter komt te staan.

Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een bindweefselaandoening waarbij er in de handpalm knobbels ontstaan. Meestal groeien de knobbels uit tot strengen. De vingers, vooral de pink en ringvinger kunnen hierdoor niet goed meer gestrekt worden en blijven daardoor vaak in een gebogen stand staan.

Hoe lang duurt Dupuytren operatie?

De ingreep vindt plaats in dagopname. Onder algehele narcose. De ingreep duurt ca. een half uur.

Is de ziekte van Dupuytren erfelijk?

De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol en de ziekte komt vaker voor bij mensen die lijden aan suikerziekte, epilepsie en/of bepaalde longaandoeningen.

Hoe ontstaat ziekte van Dupuytren?

Hoewel de ziekte van Dupuytren al sinds 1831 wordt beschreven en bestudeerd, is de oorzaak ervan onbekend. Bekend is dat genetische aanleg een factor is bij het ontstaan van de ziekte (bij 25% van de patiënten heeft een familielid dezelfde aandoening), het is echter niet bewezen dat de ziekte erfelijk is.

Hoe begint Dupuytren?

Het begint met lichte verhardingen in de handpalm en vingers die zich ontwikkelen tot noduli. In de loop van maanden tot jaren kunnen deze evalueren tot harde onderhuidse bindweefselstrengen die de vinger(s) in een gebogen stand dwingen. De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is vooralsnog onbekend.

Hoe begint de ziekte van Dupuytren?

De aandoening begint met een knobbeltje (nodule) in de handpalm. De knobbels ontstaan tussen de huid en de pezen. De pezen zelf hebben met dit ziekteproces niets te maken. De knobbels groeien samen tot strengen.

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?

Waardoor ontstaat de ziekte van Dupuytren? Het is niet bekend hoe het komt dat het bindweefsel van de ziekte van Dupuytren groeit en verdikt. Wel weten we dat de aandoening in bepaalde families vaker voorkomt.

Is Dupuytren reuma?

Bestaat er een relatie tussen auto-immuunziektes, zoals reuma, en Dupuytren? Nee. Er is weliswaar niet veel onderzoek naar gedaan maar we hebben de indruk dat het tegenovergestelde juist het geval is: iemand met reuma lijkt minder kans te hebben op Dupuytren.

Kun je genezen van dystrofie?

Een klein deel van de patiënten met posttraumatische dystrofie geneest niet meer en zal restklachten behouden. Gelukkig geneest het grootste gedeelte snel van de aandoening en hebben daarna geen last meer van de symptomen.

Hoe vaak komt Dupuytren voor?

Dupuytren, vernoemd naar de Franse arts Guillaume Dupuytren, is een ziektebeeld dat vaak voorkomt. Alleen al in Nederland komt het bij 1 op de 25 inwoners voor. De kans is dus groot dat iemand het in uw omgeving ook heeft. Vaak hebben mensen er geen last van en wordt het ook niet echt herkend.

Kan Dupuytren stoppen?

Vaak zijn beide handen aangedaan, meestal de ringvinger en de pink. Sommige mensen hebben daarbij gelijksoortige aandoeningen op andere plaatsen, bijvoorbeeld de voetzolen. De ziekte van Dupuytren is over het algemeen pijnloos en de contracturen kunnen verholpen worden door een of meer operaties.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven