Inhoudsopgave
Wat kun je allemaal doen als je slaapwandelt?
Tijdens het slaapwandelen bestaat er een verminderd bewustzijn en de slaapwandelaar reageert niet of nauwelijks op prikkels uit de omgeving. De ogen kunnen open zijn, maar het is niet duidelijk of de slaapwandelaar ook echt kan zien.
Wat is Nachtschrik?
Nachtangsten worden genoemd als pavor nocturnus, night terrors of nachtelijke terreur. Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is.
Kan je een slaapwandelaar wakker maken?
Je mag een slaapwandelaar wel wakker maken, maar dat is heel erg moeilijk. Als je het toch doet, kan de persoon in de war zijn of erg schrikken. Kijk dus uit dat de slaapwandelaar niet op de trap staat als je hem of haar wekt. Het beste kun je de slaapwandelaar slapend terug naar zijn of haar bed begeleiden.
Hoe weet je of je Slaapwandeld?
Er zijn symptomen waaraan je kan herkennen of iemand slaapwandelt. De slaapwandelaar stapt uit bed en begint vaak op een ‘robotachtige manier’ te lopen. Ook zal hij/zij een wazige blik in de ogen hebben (deze zijn vaak geopend, gek hè?). Een slaapwandeling kan variëren van enkele minuten tot soms wel een uur.
Hoe komt nachtangst?
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Wat triggert slaapwandelen?
Slaapwandelen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen kunnen factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een rol spelen. Bij volwassenen kan de oorzaak te maken hebben met stress, medicijngebruik, oververmoeidheid en drugs en/of alcoholgebruik.
Wat gebeurt er als je iemand wakker maakt tijdens slaapwandelen?
Het zou ongeveer één keer per jaar gebeuren. Dat slaapwandelaars die wakker gemaakt worden een hartaanval kunnen krijgen, is een mythe, legt dokter Ilse De Volder in Het Nieuwsblad uit. Als je een slaapwandelaar treft, mag je de persoon wakker maken of rustig naar zijn of haar bed leiden.