Inhoudsopgave
- 1 Wat kun je doen tegen urineverlies?
- 2 Wat is incontinent van urine?
- 3 Is er medicatie tegen urineverlies?
- 4 Wat kan de oorzaak zijn van urineverlies?
- 5 Wat zijn de vormen van incontinentie?
- 6 Hoe komt het dat ouderen incontinent worden?
- 7 Welke medicijnen veroorzaken incontinentie?
- 8 Waarom moet ik ineens zo vaak plassen?
- 9 Wat te doen bij een Blaasverzakking?
- 10 Hoe weet je of je verzakking hebt?
- 11 Wat voel je bij bekkenbodemproblemen?
- 12 Hoe weet je dat je een verzakking hebt?
Wat kun je doen tegen urineverlies?
Behandeling Ongewenst urineverlies
- Bekkenfysiotherapie: u leert hoe u uw bekkenbodem en de omliggende spieren kunt aanspannen.
- Medicatie: de medicijnen zorgen ervoor dat u minder vaak hoeft te plassen.
- Operatie: via een klein sneetje onder de plasbuis wordt een kunststof bandje aangebracht.
Wat is incontinent van urine?
Incontinentie: wat betekent dit? Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (poep) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
Wat zijn de gevolgen van incontinentie?
Verlies van urine en/of ontlasting kan leiden tot huidproblemen, zoals roodheid en jeuk. Wij noemen dit vochtletsel of IAD (incontinentie geassocieerde dermatitis). De kwetsbare huid van vaak oudere mensen is minder bestand tegen bacteriën en schimmels in de urine of ontlasting die de huid kunnen aantasten.
Is er medicatie tegen urineverlies?
Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies. Botuline A toxine wordt gebruikt bij urine-incontinentie door een overactieve blaasspier.
Wat kan de oorzaak zijn van urineverlies?
De belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie zijn: Verzwakking van het bekkenbodemspieren en steunweefsel. Slechte afsluiting van de plasbuis. Een overactieve blaas door een neurologische aandoening.
Wat is de oorzaak van ongewild urineverlies?
Typische voorbeelden zijn lachen, hoesten, niezen en een zware last tillen. Elke andere vorm van fysieke activiteit kan het probleem ook uitlokken. De oorzaak van deze vorm van incontinentie is een zwakte van de bekkenbodemspieren die de plasbuis ondersteunen of een zwakte van de sluitspier van de plasbuis zelf.
Wat zijn de vormen van incontinentie?
Soorten incontinentie
- Stressincontinentie.
- Aandrangincontinentie.
- Overloopincontinentie (druppelincontinentie)
- Reflexincontinentie.
- Functionele incontinentie.
- Totale incontinentie.
- Zwangerschapsincontinentie.
- Ontlastingsincontinentie.
Hoe komt het dat ouderen incontinent worden?
Achter incontinentie bij ouderen kunnen zowel een fysieke-, cognitieve- als consumptieve oorzaken liggen. Bij fysieke oorzaken kunt u denken een aandoening aan belangrijke organen zoals bijvoorbeeld de blaas, de darmen of het bekkenbodem. Afwijkingen aan het zenuwstelsel kunnen eveneens incontinentie veroorzaken.
Wat zijn psychosociale gevolgen van urine-incontinentie?
Incontinentie kan veel invloed hebben op het psychische welbevinden. Het kan ervoor zorgen dat u zich schaamt voor de situatie. Daarnaast beïnvloedt het vaak ook het sociale aspect. Door onzekerheid gaan mensen met incontinentie minder snel de deur uit om iets leuks te doen en spreken minder snel met iemand af.
Welke medicijnen veroorzaken incontinentie?
Incontinentie door medicijnen
- antiparkinsonmiddelen.
- antipsychotica.
- diuretica, met name de sterk vochtafdrijvende lisdiuretica vullen de blaas zeer snel met een verhoogde druk en aandrang tot gevolg.
- lithium.
- slaap- en kalmeringsmiddelen.
Waarom moet ik ineens zo vaak plassen?
Sommige mensen spannen zonder dat ze dat weten de bekkenbodem te veel aan. Hierdoor ontstaat er druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor. Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas.
Is urineverlies normaal?
Maar dat is echt zonde, want dit probleem is op te lossen. Bekkenfysiotherapeuten helpen jaarlijks tienduizenden mensen van hun urineproblemen af. Allereerst is het belangrijk om te vertellen dat urineverlies niet normaal is. Het komt veel voor maar het hoort niet.
Onderbreek het plassen niet, want dat kan incontinentie juist in de hand werken. Maak gedurende de dag de bekkenbodemspieren sterker door deze regelmatig aan te spannen. Blijf voldoende drinken om uitdrogingsverschijnselen, nierproblemen en urineweginfecties te vermijden. Drink niet te veel koffie, thee en alcohol.
Wat te doen bij een Blaasverzakking?
Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Hoe weet je of je verzakking hebt?
Wat merk ik van een verzakking?
- U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt.
- U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
- U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen.
- U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.
- U kunt uw plas of poep niet ophouden.
Kan verzakking gevaarlijk zijn?
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Wat voel je bij bekkenbodemproblemen?
Bij de sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. steeds terugkerende blaasontstekingen. problemen bij de ontlasting zoals verstopping of het gevoel dat er iets achterblijft.
Hoe weet je dat je een verzakking hebt?
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Hoe weet je dat je een Blaasverzakking hebt?
Een verzakking van de blaas herkent u in sommige gevallen aan een ‘bolletje’ die uit de vagina steekt. Het is ook mogelijk om een verzakking te hebben aan de blaas, zonder dat er een uitstulping is. U kunt bijvoorbeeld last hebben van urineverlies, of vaker naar de wc moeten dan normaal.