Inhoudsopgave
Wat kun je onderzoeken aan een kunstgebit?
Er kan onder andere bekeken worden of de pasvorm nog goed is, hoe de tanden en kiezen op elkaar dichtbijten (occlusie), hoe ze over elkaar heen schuiven (articulatie) en hoe hoog er wordt dicht gebeten (beethoogte). Meestal vormt een klacht over het kunstgebit de aanleiding voor dit onderzoek.
Wat voor kunstgebit?
Een kunstgebit zit ‘los’ in je mond. Het wordt natuurlijk goed aangemeten waardoor het niet echt los zit, maar je kunt het gebit wel gemakkelijk bewegen in je mond. Bij een klikgebit is dit niet mogelijk. Een klikgebit wordt door middel van implantaten vast gemaakt aan je kaak.
Is een kunstgebit?
Een kunstgebit is een prothese om missende tanden op te vullen. Als u een of meerdere tanden mist dan is een prothese een oplossing om uw gebit compleet te maken. Een prothese wordt op maat gemaakt van kunsthars of metaal en namaaktanden.
Waar moet ik zijn voor een kunstgebit?
Bij een volledig kunstgebit worden overgebleven tanden en kiezen getrokken. Nog voordat dit gebeurt zal de tandarts een afdruk van het gebit maken. Hiermee bepaalt de tandarts of tandprothecius de vorm, beet maar ook de kleur van het kunstgebit.
Hoe lang duurt het maken van een kunstgebit?
Hoe lang duurt een kunstgebit maken? Afhankelijk van de situatie kan een plaatje of flexible prothese ongeveer binnen 15 werkdagen klaar zijn. Voor een frameprothese of volledige prothese zult u ongeveer 4 á 5 keer onze praktijk moeten bezoeken. Hierdoor zal de totale tijdsduur ongeveer 6-8 weken innemen.
Wat is het verschil tussen klikgebit en kunstgebit?
Er is slechts één groot verschil tussen een regulier kunstgebit en een klikgebit. Het reguliere, traditionele kunstgebit is een losse uitneembare prothese. Deze wordt dus ‘los’ in de mond gedragen en wordt op de plek gehouden door de precieze pasvorm. Een klikgebit wordt ook wel een kunstgebit op implantaten genoemd.
Waarom een kunstgebit?
Meerdere ontbrekende tanden en kiezen Overstappen op een kunstgebit wordt aangeraden aan mensen die veel tanden en/of kiezen missen of waarvan de tanden en kiezen door bijvoorbeeld tandbederf niet meer te redden zijn.
Hoe krijg je een kunstgebit?
De voorbereiding naar een kunstgebit Bij een volledig kunstgebit worden overgebleven tanden en kiezen getrokken. Nog voordat dit gebeurt zal de tandarts een afdruk van het gebit maken. Hiermee bepaalt de tandarts of tandprothecius de vorm, beet maar ook de kleur van het kunstgebit.
Wanneer kan ik een kunstgebit vervangen?
Een kunstgebit vervangen kan als uw kunstgebit niet meer te herstellen is, of passend te maken. In het geval van een volledig kunstgebit kunnen wij iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering.
Wat is een kunstgebit in de mond?
Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland. Een prothese kan worden gemaakt door een tandarts, een tandprotheticus of een klinisch prothese technicus (KPT). De tandprotheticus en de KPT’er zijn beiden tandtechnici waarbij de laatste niet
Wat is een kunstgebit of volledige prothese?
Kunstgebit of volledige prothese. Een kunstgebit of volledige prothese is een hulpmiddel voor het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland.
Hoe kunt u een kunstgebit schoonmaken?
Kunstgebit/klikgebit schoonmaken: Een kunstgebit haalt u eenvoudig uit de mond en maakt u met een speciale borstel schoon onder de kraan of in een bakje water. Daarnaast poetst u uw mondholte en tandvlees met een tandenborstel. Een klikgebit moet u eerst losklikken voordat u het uit de mond kunt nemen.