Wat kun je zelf doen tegen urineverlies?

Wat kun je zelf doen tegen urineverlies?

Oefeningen die de bekkenbodemspieren sterker maken, kunnen de problemen met urineverlies aanzienlijk verminderen en zelfs helemaal verhelpen. Ook kunnen overgewicht, plas- en drinkgedrag en bepaalde medicijnen urineverlies erger maken en kunnen aanpassingen hierin bijdragen aan vermindering van de klachten.

Kan ineens plas niet meer ophouden?

Bij aandrang-incontinentie voelt u ineens sterke aandrang: u kunt de plas niet ophouden. Vaak is de oorzaak onduidelijk. Soms speelt irritatie van de blaas na een blaasontsteking een rol, of koffie. Met blaastraining verbetert u de controle over het plassen.

Wat zijn de oorzaken van stressincontinentie?

Stressincontinentie komt vooral voor bij vrouwen. De oorzaak is het slechter functioneren of slapper worden van de blaashals of de bekkenbodemspieren waarop de blaas als het ware rust. Door een verslapping van de bekkenbodemspieren zakt de plasbuis uit.

Wat te drinken bij incontinentie?

Drink gedurende de dag kleine hoeveelheden en maak voor uw gemak een schema wanneer u wat drinkt. Hiermee voorkomt u dat uw blaas ineens een grote hoeveelheid vocht moet verwerken waardoor de kans op urineverlies toeneemt. Een slimme keuze om voldoende te drinken is een bidon of dopper fles met een halve liter water.

Kan de plas niet ophouden?

Dit komt vooral door een overactieve blaas, een goedaardige prostaatvergroting, leefstijl (bijvoorbeeld roken) of medicijngebruik. Dit is urineverlies bij inspanning en komt bij mannen vooral voor na een (urologische) operatie aan de prostaat, meestal bij prostaatkanker.

Wat kun je doen tegen stressincontinentie?

Bij de behandeling van inspannings-incontinentie kunt u kiezen tussen oefeningen doen of het dragen van een vaginale ring (pessarium). Alleen bij ernstige klachten kunt ook direct een operatie overwegen waarbij een bandje om de plasbuis wordt aangebracht.

Waar zit het probleem bij stressincontinentie?

Stressincontinentie, ook wel druppel incontinentie genoemd, is het onvrijwillig urineverlies bij druk in en op de buik. Bijvoorbeeld bij lachen, niezen, hoesten, bukken, neus snuiten, zwaar tillen en bij haastig bewegen zoals bij sporten worden druppels tot scheutjes urine verloren.

Waarom heb ik urineverlies?

Oorzaken Ongewenst urineverlies De belangrijkste oorzaken zijn: slechte afsluiting van de plasbuis; verzwakking van het steunweefsel; overprikkelde blaas.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven