Wat kunnen de gevolgen zijn voor het slachtoffer?
De gevolgen voor het slachtoffer zijn heel ernstig:
- Slachtoffers voelen zich slecht, eenzaam en onmachtig.
- Er zijn lichamelijke gevolgen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn of ademhalingsproblemen.
Waarom moet je iets doen tegen cyberpesten?
Cyberpesters willen vaak negatieve emoties vrijlaten door te pesten: ze zijn boos of gefrustreerd door iets wat bijvoorbeeld op school is gebeurd. ‘ ‘Belangrijk is ook dat daders denken dat cyberpesten de norm is, en dat andere jongeren het goedkeuren. Ze voelen zelfs een groepsdruk om te cyberpesten.
Wat is het pesten?
Definitie pesten Kinderen worden gepest als ze door een of meer leeftijdsgenoten bewust en stelselmatig worden beschadigd door negatieve acties waarbij de macht ongelijk verdeeld is en het slachtoffer zich meestal niet kan verdedigen.
Waar kan je terecht als je met cyberpesten te maken krijgt?
Waar kan ik zelf terecht?
- CLB en CLBchat. Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB.
- 1712. Je hoeft zelf geen slachtoffer van pesten of geweld te zijn, om te kunnen mailen of bellen met 1712.
- Tele-onthaal / 106. Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht terecht.
- Vind-een-psycholoog.be.
Wat vind jij van pesten?
Dit boekje beschrijft de rechten van kinderen/jongeren met betrekking tot ‘pesten’. Door dit boek weten kinderen weer eens hoe afschuwelijk het is om gepest te worden; door dit boek willen kinderen opkomen voor andere kinderen die gepest worden. Ook weten ze beter om te gaan met pijn en verdriet.
Is pesten geweld?
Pesten valt deels onder verbaal geweld: iemand uitschelden en bedreigen, of bijvoorbeeld discrimineren. Natuurlijk kun je ook te maken krijgen met fysiek geweld. Je wordt dan aan je kleren getrokken, geslagen of zelfs geschopt. Dit kan op school gebeuren, maar ook thuis.