Inhoudsopgave
Wat kunnen mensen doen om luchtvervuiling tegen te gaan?
Tips tegen luchtvervuiling
- Laat voor korte stukjes de auto staan en pak de (elektrische) fiets.
- Laat de auto zo weinig mogelijk stationair draaien.
- Gebruik de airco met mate: je gebruikt dan minder brandstof.
- Koop een auto die schoon en zuinig is.
- Laat op een dieselauto van voor 2005 een roetfilter installeren.
Wat is de oorzaak van vervuiling?
Een van de oorzaken van vervuiling van het buitenwater, is de lozing van verontreinigd water en gevaarlijk, giftig afval door – bijvoorbeeld – de industrie en landbouw. Denk aan afvalwater dat is verontreinigd met olie en chemicaliën, zware metalen, beschermings- en bestrijdingsmiddelen.
Wat is het probleem van milieuvervuiling?
Door milieuvervuiling worden dieren, bomen en planten ziek of ze sterven zelfs helemaal uit. Hierdoor is er weer minder voedsel voor andere planten en dieren. Mensen eten planten en dieren en bomen zorgen voor het maken van zuurstof om te ademen. Daarnaast wordt door vervuiling de ozonlaag steeds dunner.
Wat kan de overheid doen aan milieuvervuiling?
het heffen van milieubelasting op vervuilende activiteiten; het subsidiëren van milieuvriendelijke activiteiten; het verbieden van milieuverontreinigende productiemethoden.
Wat stoot fijnstof uit?
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo’n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo’n 23% van het fijnstof uitstoot.
Waarom meet men juist stikstofdioxide?
Uit stikstofoxiden en ammoniak kan ook fijnstof ontstaan door chemische reacties in de lucht (‘secundair fijnstof’). Deze tekst gaat over stikstofdioxide (NO2). Dat is een goede maat voor hoeveel luchtvervuiling door verkeer in de lucht zit. Het wordt standaard gemeten en staat bij ons op de kaart.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van vervuiling van het water?
Watervervuiling ontstaat door de lozing van vervuild water of afvalwater. Er zijn twee soorten bronnen: ‘puntbronnen’ en ‘diffuse bronnen’. Puntbronnen verontreinigen het water op een specifieke locatie, bijvoorbeeld een pijpleiding van een fabriek of een riool dat uitmondt op het oppervlaktewater.