Inhoudsopgave
Wat kunnen we doen om luchtvervuiling tegen te gaan?
Tips tegen luchtvervuiling
- Laat voor korte stukjes de auto staan en pak de (elektrische) fiets.
- Laat de auto zo weinig mogelijk stationair draaien.
- Gebruik de airco met mate: je gebruikt dan minder brandstof.
- Koop een auto die schoon en zuinig is.
- Laat op een dieselauto van voor 2005 een roetfilter installeren.
Hoe kun je fijn stof meten?
De meest gebruikte meetmethoden voor fijn stof zijn die op basis van de verzwakking van ß-straling en van de oscillerende microbalans. Deze metingen geven informatie over de massa van het stof in lucht maar niet over de samenstelling ervan.
Wat veroorzaakt de luchtvervuilende stof koolmonoxide?
Stoffen die in de atmosfeer terechtkomen door luchtvervuiling zijn bijvoorbeeld: Koolmonoxide (ook wel kolendamp genoemd) kan vrijkomen bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in verbrandingsmotoren. Koolmonoxide is giftig, het heeft een verstikkend effect op mensen en dieren.
Wat stoot fijnstof uit?
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo’n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo’n 23% van het fijnstof uitstoot.
Welke maatregelen kan de overheid nemen om fijnstof te verminderen?
Concrete maatregelen
- afscherming met doeken of zeilen.
- beneveling van de locatie waar de werken worden uitgevoerd.
- bevochtiging ter hoogte van de apparatuur.
- rechtstreekse stofafzuiging op breekhamers, polijstmachines, slijpschijven, boormachines, freesmachines en schuurmachines.
Hoe kun je luchtkwaliteit meten?
De luchtmeter meet het fijnstof, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Slimme software analyseert deze gegevens en neemt ook de luchtkwaliteit buiten het gebouw mee in de berekeningen, om te bepalen hoe gezond de lucht is. Het resultaat zie je in een app.
Hoe kan ik zelf de luchtkwaliteit meten?
Probeer zo veel mogelijk rekening te houden met de omstandigheden in de omgeving bij het meten van de luchtkwaliteit. Sensoren kunnen het best worden geplaatst op een open plek (op enige afstand van muren en bomen/struiken) en niet te dicht boven de grond. De hoogte van officiële metingen is tussen 1,5 en 4 meter.
Wat doet de overheid voor duurzaamheid?
Alle investeringen in duurzame energie en energiebesparing leveren nieuwe banen op. Daarom ondersteunt de overheid ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe technieken voor duurzame energie, zoals elektrisch rijden, energieneutraal bouwen en slimme netwerken (smart grids).
Wat kan de overheid doen voor het klimaat?
De overheid neemt maatregelen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast kan verdere opwarming van de aarde beperkt worden door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Rijksoverheid heeft met allerlei partijen afspraken gemaakt over hoe Nederland deze doelen gaat behalen.
Wat veroorzaakt fijn stof?
Fijnstofdeeltjes kunnen zowel van antropogene (door de mens veroorzaakt) als van natuurlijke bronnen komen. Vulkaanuitbarstingen, bodemerosie, zeezout of de aanvoer van woestijnzand kunnen natuurlijke bronnen van fijn stof zijn. Ook stuifmeel (van plantaardige oorsprong) kan een component van fijn stof zijn.
Welke stoffen vervuilen de lucht?
De belangrijkste soorten luchtvervuiling zijn: fijnstof: schadelijke deeltjes in de lucht, één van de oorzaken van smog; ammoniak, zwaveldioxide en stikstofdioxide zorgen voor verzuring en vermesting. smog (door ozon, fijnstof, zwaveldioxide en stikstofdioxide).