Inhoudsopgave
Wat leeft in een vijver?
Welke diertjes zwemmen er rond in mijn vijver?
- Bootsmannetjes. Bootsmannetjes of ruggezwemmers hebben de vorm van een boot.
- Libellen en libellenlarven. Libellen zijn bekende vliegende diertjes die je vaak in de buurt van water aantreft.
- Muggen.
- Poelslak.
- Schaatsenrijder.
- Wat je nog meer in je vijver vindt.
- Zoetwaterpissebed.
Welke grond in de vijver?
Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver. Door de hoge concentratie aan voedingsstoffen zal er een explosie aan algengroei plaats vinden. Gebruik hiervoor altijd vijversubstraat.
Hoeveel zoetwatermosselen in vijver?
Aangeraden hoeveelheid: 5-10 stuks zoetwatermossel per m3, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Zoetwatermosselen kunnen los in de vijver, ze zijn in staat zichzelf te verplaatsen naar de beste plek in uw vijver, vaak zal dit in de buurt van de inlaat van uw filter zijn.
Wat leeft er allemaal in een meer?
Dieren
- Vissen. Zalmen worden geboren in het zoete water van rivieren.
- Amfibieën. Voor verschillende soorten kikkers en padden is zoet water erg belangrijk.
- Reptielen. Reptielen die in zoet water leven zijn meerdere soorten slangen, krokodillen, schildpadden, alligators, kaaimannen en gavialen.
- Vogels.
- Zoogdieren.
Kan potgrond in de vijver?
Een belangrijke waarschuwing: gebruik nóóit potgrond of tuinaarde in je vijver: er zitten veel te veel voedingsstoffen in waardoor je vijver troebel zal worden. Ook de speciale vijvergrond kan je om deze reden beter niet los op de bodem storten.
Welk materiaal voor vijver?
Het meest duurzaam is bijvoorbeeld rubber vijverfolie. Maar ook ten aanzien van voorgevormde vijvers hebt u meerdere mogelijkheden. Zo zijn er vijvers gemaakt van polyester en kunststof. Ook hier geldt dat polyester voorgevormde vijvers vaak duurzamer zijn dan plastic voorgevormde vijvers.