Inhoudsopgave
Wat leer je bij het vak filosofie?
Als je filosofie (ook wel wijsbegeerte) studeert, leer je zelfstandig, analytisch en logisch nadenken vanuit een kritische, open, nieuwsgierige houding. Filosofen houden zich bezig met het analyseren, becommentariëren en verder ontwikkelen van ideeën. Deze ideeën kunnen betrekking hebben op uiteenlopende onderwerpen.
Waarom filosofie studeren?
In de studie filosofie is altijd sprake van een wisselwer- king tussen de historische en de themati- sche benadering. Je verdiept je in actuele filosofische vraagstukken en gaat daarbij in dialoog met filosofen uit het verleden. In de Nijmeegse opleiding filosofie is er veel aandacht voor academische vaardig- heden.
Hoe is het om filosofie te studeren?
Bij filosofie leer je te lezen wat er echt staat. En wat het schrijven betreft, je moet vaak papers en essays schrijven en dus gaan je vaardigheden op dit gebied vooruit. Ook dingen als betrouwbare wetenschappelijke bronnen vinden en gebruiken komen langs. En tot slot is filosofie ook wel een levenshouding.
Wat is een goede filosofische vraag?
Diepe vragen zijn de filosofisch inhoudelijke vragen. Het zijn de vragen naar wat iemand denkt. Deze diepe vragen gaan dus ergens over: over je overtuigingen, gedachten en ideeën. Vaak betreffen dit morele vragen: vragen over hoe goed en gelukkig (samen) te leven.
Wat heb je aan filosofie?
Het antwoord is even kort als krachtig: het kan over ALLES gaan. Natuur, leven, godsdienst, wetenschap, kunst, normen en waarden, geluk, liefde ,haat, enz. Denken, nadenken en discussiëren over al dit soort dingen, zo precies mogelijk, onbevooroordeeld, kritisch, maar met open vizier, dat is filosofie !
Waar kan je het beste filosofie studeren?
Deze opleiding kreeg het Kwaliteitszegel Topopleiding van de Keuzegids 2018. Sinds het ontstaan van de Keuzegids en de Beste Studies-ranglijst van Elsevier wordt Filosofie in Groningen consequent als één van de beste in het land beoordeeld, regelmatig als dé beste.
Wat is filosofische vragen?
Bij een filosofische vraag zijn er dus meerdere antwoorden mogelijk maar het gaat hierbij niet om je mening (Wat vind je van spruitjes?) en niet om wetenschappelijke kennis (Hoe ontstaat regen?). Het antwoord is alleen te vinden door na te denken en te redeneren en niet door een experiment, onderzoek of waarneming.
Wat is het verschil tussen gewone vragen en filosofische vragen?
Blijven vragen Het grote verschil is echter dat in een levensbeschouwing op deze vragen een samenhangend geheel van antwoorden wordt gegeven terwijl je in de filosofie door blijft vragen. Een filosoof laat op elk antwoord altijd weer een (kritische) vraag volgen. Een antwoord wordt nooit zomaar geaccepteerd.