Inhoudsopgave
Wat mag je als bewindvoerder?
Geldzaken regelen en administratie doen
- U controleert of de betrokkene zijn inkomsten ontvangt, zoals loon, pensioen, toeslagen, uitkeringen.
- U betaalt de rekeningen.
- U keert leefgeld uit aan de betrokkene voor zijn dagelijkse uitgaven.
- U doet belastingaangifte.
- U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan.
Hoe kom je van vrijwillige bewindvoering af?
Reacties. U kunt vrijwillige bewindvoering opzeggen door een verzoek in te dienen bij de rechtbank die de vrijwillige aanvraag voor bewindvoering heeft behaneld. Dit gaat via de verzoekschriftprocedure. U start de procedure door de kantonrechter een brief te sturen.
Welke rechtbank bewindvoering?
U kunt een verzoek tot curatele, bewind of mentorschap doen bij de kantonrechter. Hiervoor is geen advocaat nodig.
Wat mag een Onderbewindgestelde?
Iemand die onder bewindvoering staat, mag niet meer zelf beslissen over zijn of haar goederen en vermogen, maar blijft wel handelingsbekwaam. Een onder bewind gestelde mag bijvoorbeeld wel een testament opstellen, maar niet zijn of haar huis verkopen.
Kun je van een bewindvoerder af komen?
Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter kan dit ook zelf aan de bewindvoerder en de betrokkene voorstellen.
Hoe kom ik van mijn bewind af?
De rechter beslist of uw beschermingsbewind stopt. Bespreek eerst met uw bewindvoerder dat u de bewindvoering wilt stoppen. Uw bewindvoerder hoeft geen toestemming te geven, maar het helpt wel als hij het ermee eens is. U kunt zelf aan de kantonrechter vragen om het bewind te stoppen.
Hoe kom je erachter wie de curator is?
Hoe weet u wie de curator is? De rechter verklaart een bedrijf failliet. In de uitspraak staat wie de curator is. De rechtbank publiceert de uitspraak direct in het ‘centraal insolventieregister’.
Wie kan Onderbewindstelling aanvragen?
De volgende personen of instellingen mogen een aanvraag tot bewind indienen: de persoon voor wie het bewind is bedoeld (de betrokkene) de echtgenoot of andere partner. familieleden (bloedverwanten) tot in de 4e graad; dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten.