Inhoudsopgave
Wat mag je bouwen op bouwgrond?
Dat een perceel in woongebied ligt, wil niet per se zeggen dat het om bouwgrond gaat. Om er een woning op te mogen bouwen moet het dus een woonbestemming hebben en mag het niet gaan om een stuk landbouwgrond of recreatiegrond. Dit kan je nagaan bij de verkoper van de grond door het Stedenbouwkundig Attest op te vragen.
Hoe snel moet je bouwen na aankoop bouwgrond?
Wettelijk gezien ben je niet verplicht om binnen een bepaalde periode na de aanschaf van de bouwgrond te bouwen. Er staan dus geen algemene boetes op het onbebouwd laten van je bouwgrond. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de aankoop van een stuk bouwgrond van de gemeente.
Kan ik hypotheek krijgen op bouwgrond?
Om die uit te laten komen, moet je eerst een stuk grond hebben waar de woning op gebouwd kan worden. Een stuk bouwgrond is alleen niet goedkoop en veel mensen hebben daarvoor niet voldoende spaargeld. In zo’n geval kun je een lening of hypotheek afsluiten om de bouwgrond te financieren.
Hoe lang mag bouwgrond braak liggen?
Laten liggen mag. Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Wat te doen na aankoop bouwgrond?
Win vooraf informatie in over de bouwgrond
- Controleer de verkaveling en voorzieningen. Ga na of een eventuele verkaveling correct is uitgevoerd.
- Ga na of er erfdienstbaarheden van toepassing zijn.
- Laat een grondonderzoek uitvoeren.
- Vraag naar het bodemattest (Vlaanderen)
Kan je lenen voor een bouwgrond?
Net zoals bij de aankoop van een woning kunt u de bouwgrond financieren met een hypothecaire lening. De kredietgever neemt dan een hypothecaire inschrijving als waarborg. Het grote voordeel van een hypothecaire lening zijn de langere looptijden. Zo kunt u bijvoorbeeld een lening afsluiten met een looptijd van 25 jaar.