Inhoudsopgave
- 1 Wat mag niet in een meterkast?
- 2 Hoe bouw ik een meterkast?
- 3 Waar moet de gasmeter zitten?
- 4 Wat moet er in een groepenkast?
- 5 Waar moet een Bouwkast aan voldoen?
- 6 Wat doet een stoppenkast?
- 7 Waar vind ik mijn gasmeter?
- 8 Hoe ver mag de meterkast van voordeur?
- 9 Wat is de maximale afstand tot de meterkast?
- 10 Wat is de grootte van een meterkast?
Wat mag niet in een meterkast?
Risico’s meterkast Door bijvoorbeeld een defect in een kabel, losgetrilde schroeven, overbelasting of een verkeerd geïnstalleerd stopcontact in de woning, kunnen er storingen in de elektrotechnische installatie ontstaan.
Hoe bouw ik een meterkast?
In de actuele richtlijnen voor meterkasten staat onder andere:
- Wat de minimale afmetingen zijn van de meterkast.
- Waar de meterkast zich in huis moet bevinden.
- Hoe de meterkast moet zijn ingedeeld.
- Waar leidingen horen te lopen.
- Welk plaatmateriaal aan de binnenzijde gebruikt moet worden.
Wat is de functie van de meterkast?
De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen.
Waar moet de gasmeter zitten?
De gasmeter hangt meestal op kniehoogte in de meterkast. Je vindt hier vaak ook de elektriciteitsmeter en de warm-tapwater-meter. Als je een wat ouder huis hebt, kan het zijn dat de gasmeter zich onder de trap of in de kelder bevindt.
Wat moet er in een groepenkast?
Het energieverdeelsysteem (groepenkast) wordt veelal geplaatst in een kleine ruimte (meterkast) in de woning. De groepenkast is een kast met (installatie- en/of aardlek)automaten, aardlekschakelaar en hoofdschakelaar die zorgt voor de verdeling van stroom naar alle installaties en apparaten in het pand.
Wat sluit je aan op de har?
De HAR is een vertind koperen blokje dat ongeveer 80 cm vanaf de vloer tegen de achterwand van de meterkast wordt geplaatst (ongeveer ter hoogte van de kabelinvoer van het energiebedrijf). Hierop worden alle voorkomende aardingen aangesloten. De HAR heeft draadinvoeringen met verschillende diameters.
Waar moet een Bouwkast aan voldoen?
De bouwkast ≤ 3×80 Ampère moet regen- en spatwaterdicht zijn, en bestand zijn tegen het binnendringen van voorwerpen groter dan 1 mm doorsnede. Dat wil zeggen ten minste beschermingsgraad IP44 conform de IEC 60529 (Beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel).
Wat doet een stoppenkast?
De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen (smeltzekeringen) en een aardlek schakelaar. Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treed in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.
Wat zijn stoppen?
Stoppen, ook wel (smelt)zekeringen genoemd, beschermen de elektrotechnische installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Ze zorgen ervoor dat er niet teveel stroom door een groep met apparaten en/of lichtpunten gaat. Bijvoorbeeld als er teveel elektrische apparaten op een groep tegelijkertijd zijn ingeschakeld.
Waar vind ik mijn gasmeter?
De meterstand van een gasmeter bestaat uit maximaal 8 cijfers vóór en 3 cijfers na de komma.
- Controleer of de 4 laatste cijfers van uw meternummer overeenkomen met het nummer dat op uw brief vermeld wordt.
- Noteer de meterstand. De cijfers na de komma moet u niet noteren.
Hoe ver mag de meterkast van voordeur?
De meterruimte moet vanaf de toegangsdeur direct door de hal of gang bereikbaar zijn. De afstand tussen toegangsdeur en meterruimte is maximaal 3 meter*. Voordeur en meterruimte liggen ook op hetzelfde niveau. Deze regel is er om te zorgen dat de brandweer bij eventuele calamiteiten ongehinderd in kan grijpen.
Wat zijn de richtlijnen voor meterkast en bouwkast?
Richtlijnen meterkast en bouwkast. Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.
Wat is de maximale afstand tot de meterkast?
Een eis waar de meterkast aan moet voldoen, is de eerder omschreven maximale afstand tot de voordeur (drie meter). Daarnaast zijn de minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D) een eis. Er zijn echter ook eisen met betrekking tot de wanden van de meterruimte.
Wat is de grootte van een meterkast?
De grootte van de meterkast. Iedere woning dient voorzien te zijn van een meterkast, maar niet iedere ruimte heeft dezelfde afmetingen. Dit is ook niet verplicht. De ruimte dient echter wel voorzien te zijn van minimale afmetingen. Deze afmetingen zijn als volgt: Hoogte: 240 centimeter; Breedte: 75 centimeter; Diepte: 31 centimeter