Inhoudsopgave
Wat met groene stroomcertificaten?
Groenestroomcertificaten zijn virtuele certificaten die bewaard worden in een online databank. Voor elke 1 000 kWh die je met zonnepanelen opwekt, ontvang je een groenestroomcertificaat. Voor elk certificaat ontvang je een bedrag in euro.
Hoeveel krijg je voor een groene stroom certificaat?
Een groenestroomcertificaat kreeg een vaste waarde 93 euro voor een periode van 15 jaar. Om recht te krijgen op één groenestroomcertificaat moest je wel een aantal kWh aan elektriciteit opwekken.
Wie betaald de groene stroomcertificaten?
De heffing moet worden betaald door de gezinnen en de bedrijven die elektriciteit afnemen van het distributienet (tot 70 kilovolt). De bedrijven die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet ontsnappen er aan.
Hoe lang groene stroomcertificaten?
Startdatum van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 De steunperiode waarin een groenestroominstallatie recht heeft op groenestroomcertificaten is meestal 15 jaar. Uitzonderingen: 10 jaar voor zonnepanelen. 20 jaar voor windenergie.
Heb ik recht op groene stroom certificaten?
Werden jouw zonnepanelen voor 14 juni 2015 geplaatst, dan heb je wel recht op groenestroomcertificaten. Om hierop aanspraak te maken, moet de installatie wel aangemeld zijn bij de netbeheerder (eerder bij de Vreg). Sinds november 2016 zijn de netbeheerders het enige aanspreekpunt voor het beheer van jouw zonnepanelen.
Wat is een groene meter?
Voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen produceren, krijg je een groenestroomcertificaat. Zodra de zonnepanelen voldoende elektriciteit hebben opgewekt voor een groenestroomcertificaat geef je de meterstand van de productiemeter (niet van de omvormer!) door.
Wat met groenestroomcertificaten bij verkoop huis?
Naast de zonnepanelen zelf, zullen ook de groenestroomcertificaten overgaan op de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar zal dan een eigen inlog en wachtwoord ontvangen waarmee hij zijn certificaten kan aanvragen. Deze certificaten zullen zowel qua bedrag als termijn op dezelfde manier blijven doorlopen.
Hoe lang premie zonnepanelen?
Met de nieuwe subsidie betekent dit een premie van 1380 EUR op een geschatte kostprijs tussen de 6.000 to 7.000 euro. De subsidie gaat van start op 1 januari 2021 en loopt tot eind 2024.
Wat met zonnepanelen bij verhuis?
Wat als ik mijn zonnepanelen toch wil verhuizen? Als je wil, kan je jouw zonnepanelen meenemen. Dan moet je de adresverandering melden aan je nieuwe netbeheerder. Houd er rekening mee dat heel de zonnepaneleninstallatie opnieuw geplaatst moet worden op je nieuw adres.
Wat doet Fluvius?
Fluvius is een netbedrijf, voor iedereen in Vlaanderen. Fluvius bouwt en beheert de distributienetten die elektriciteit, aardgas en warmte tot bij jou thuis, op kantoor of in de sportclub brengen. Op veel plaatsen beheren we ook de netten voor openbare verlichting, kabel en riolering.
Wat is de Bandingfactor?
Een bandingfactor is een coëfficiënt die halfjaarlijks geactualiseerd wordt in functie van het gegarandeerde rendement (5%). Via dat systeem is de certificaatwaarde altijd dezelfde (93 EUR), maar varieert het aantal te produceren kWh per groenestroomcertificaat (GSC).