Inhoudsopgave
- 1 Wat met ouderschapsverlof na ontslag?
- 2 Hoe lang in dienst voor ouderschapsverlof?
- 3 Wat zijn de regels voor ouderschapsverlof?
- 4 Waarom is ouderschapsverlof onbetaald?
- 5 Kan ik mijn ontslag geven tijdens ouderschapsverlof?
- 6 Kan ik ontslagen worden tijdens tijdskrediet?
- 7 Welke ouders hebben recht op ouderschapsverlof?
- 8 Wanneer krijg je de 4de maand ouderschapsverlof?
Wat met ouderschapsverlof na ontslag?
Wanneer het ontslag uitgaat van de werknemer schorst de volledige afwezigheid ten gevolge van ouderschapsverlof de opzeggingstermijn niet. In het beste geval zal je na het ouderschapsverlof nog 1 maand opzeggingstermijn moeten presteren.
Hoe lang in dienst voor ouderschapsverlof?
Als je ouderschapsverlof aanvraagt moet je je werkgever wettelijk gezien ten minste twee maanden en ten hoogste drie maanden op voorhand verwittigen per aangetekende brief of door de persoonlijke overhandiging van een brief met daarin de gewenste aanvangsdatum van het verlof.
Kan de werkgever ouderschapsverlof weigeren?
Ouderschapsverlof als recht Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.
Heb je recht op ouderschapsverlof?
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
Wat zijn de regels voor ouderschapsverlof?
Regels ouderschapsverlof. Voor ouderschapsverlof gelden de volgende regels: U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
Waarom is ouderschapsverlof onbetaald?
Ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Je hoeft je werknemers tijdens hun verlof alleen te betalen voor de uren die ze werken. Een uitzondering kan zijn dat de eventuele verplichte cao voor jouw bedrijf mogelijk andere afspraken bevat over het salaris tijdens ouderschapsverlof.
Wanneer kun je bezwaar maken voor ouderschapsverlof op te nemen?
Als werkgever ben je verplicht om je werknemers toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. Wel kun je bezwaar maken als een werknemer kiest voor een andere verdeling van verlofuren dan de gebruikelijke 50/50-verdeling. Dit kan alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang.
Wie betaald ouderschapsverlof uit?
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Het bedrag is vergelijkbaar met wat iemand ontvangt die tijdskrediet opneemt.
Kan ik mijn ontslag geven tijdens ouderschapsverlof?
Ontslag tijdens ouderschapsverlof is alleen mogelijk om een dringende reden. Je werkgever moet dat bovendien kunnen bewijzen. Kan hij dat niet of is er gewoon geen sprake van een dringende reden, dan heb je recht op een zogenaamde beschermingsvergoeding die zes maanden van je loon bedraagt.
Kan ik ontslagen worden tijdens tijdskrediet?
Je geniet een ontslagbescherming. Dit betekent dat jouw werkgever je niet mag ontslaan omwille van het tijdskrediet. De werkgever kan je tijdens deze beschermingsperiode wel ontslaan om een dringende reden of een reden die niets met je tijdskrediet te maken heeft maar de werkgever moet deze reden wel kunnen bewijzen.
Wat is een ontslag tijdens ouderschapsverlof?
Ontslag tijdens ouderschapsverlof is alleen mogelijk om een dringende reden. Je werkgever moet dat bovendien kunnen bewijzen. Kan hij dat niet of is er gewoon geen sprake van een dringende reden, dan heb je recht op een zogenaamde beschermingsvergoeding die zes maanden van je loon bedraagt.
Wanneer moet je ouderschapsverlof stopzetten?
Als je je ouderschapsverlof vervroegd wil stopzetten, dan moet je dat aanvragen bij de werkgever en hem laten weten vanaf welke datum je het wil stopzetten. Als de werkgever akkoord gaat, moet je het RVA-kantoor waarvan je afhangt schriftelijk op de hoogte brengen van de datum van dat vroegtijdige einde.
Welke ouders hebben recht op ouderschapsverlof?
Voor ouderschapsverlof gelden de volgende regels: U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Wanneer krijg je de 4de maand ouderschapsverlof?
Als je de 4de maand volledig ouderschapsverlof aanvraagt, krijg je de 7de en 8ste maand halftijds ouderschapsverlof of de 16de tot de 20ste maand ouderschapsverlof met 1/5, of bij de werkgevers waar dat mogelijk is, de 31ste tot de 40ste maand onderbreking met 1/10 zonder uitkeringen als je kind vóór 08.03.2012 is geboren of geadopteerd.