Inhoudsopgave
Wat met verlofdagen van arbeider naar bediende?
Arbeiders: het volledige vakantiegeld werd al ontvangen via de vakantiekas en de niet opgenomen vakantiedagen kunnen niet worden overgedragen naar het volgende jaar. Bedienden: er bestaat geen recht op betaling van de niet opgenomen vakantiedagen en de bediende kan de dagen niet opnemen in het volgende kalenderjaar.
Hoeveel vakantiedagen heeft een bediende?
Vanaf 231 gewerkte dagen heb je als arbeider recht op het maximum aantal vakantiedagen (20). Voor bedienden is het aantal dagen vakantie gelijk aan twee keer het aantal gewerkte maanden in het voorafgaande jaar. Voor 6 maanden werken in 2020 bijvoorbeeld mag je dus 12 dagen vakantie nemen in 2021.
Kan je werkgever je verplichten om verlof op te nemen?
De werkgever kan in principe geen verlofdagen opleggen aan zijn werknemers, omdat er altijd een akkoord nodig is tussen beide partijen. Sommige bedrijven hebben echter een periode van collectieve sluiting die aan iedereen wordt opgelegd. “Werknemers moeten dan verplicht vakantie nemen in die periode.
Wat is vakantiegeld voor arbeiders in België?
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Vervolgens verdeelt de RJV deze over de verschillende vakantiekassen in België. De arbeider krijgt zijn vakantiegeld via de RJV
Wat is een vakantiegeld?
Vakantiegeld is de doorbetaling van het loon tijdens vakantiedagen (enkel vakantiegeld) en een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken (dubbel vakantiegeld). De doorbetaling van het loon geldt alleen voor bedienden.
Wat zijn de verschillen tussen een arbeider en een bediende?
We zetten de grootste verschillen tussen een arbeider en een bediende op een rijtje: Arbeiders betaal je uit in een uurloon, bedienden in een maandloon. Arbeiders kunnen economisch werkloos zijn, bedienden slechts onder strenge voorwaarden.
Wat bedraagt het enkel vertrekvakantiegeld?
Het vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34% van het verdiende brutoloon: 7,67% enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67% dubbel vertrekvakantiegeld. Het enkel vertrekvakantiegeld wordt gezien als loon en daarover betaal je als werkgever socialezekerheidsbijdragen. Op een deel van het dubbel vertrekvakantiegeld (6,8/7,67) moet je nog steeds 13,07% inhouden.