Inhoudsopgave
Wat moet Arts doen bij vermoeden van mishandeling?
Iedere arts doet de kindcheck bij een volwassen patiënt met risicofactoren voor kindermishandeling. Bij een vermoeden van kindermishandeling neemt de arts alle stappen die nodig zijn om duidelijk te krijgen of van kindermishandeling sprake is, wat daarvan de oorzaak is en hoe de mishandeling kan worden gestopt.
Waar vind je de meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling?
Kijk dan in de Toolkit meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Hierin staan verschillende hulpmiddelen. Een organisatie kan deze gebruiken om een meldcode in te voeren.
Wat is KNMG-meldcode?
Vanaf 1 januari 2019 is de KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (2018) verplicht voor artsen. De KNMG wil dat artsen waar mogelijk hun rol pakken, met name in het (tijdig) herkennen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld en het bieden of organiseren van effectieve hulp.
Hoeveel mensen hebben last van kindermishandeling?
In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland. Het gaat hierbij om kinderen waarbij professionals mishandeling hebben gesignaleerd.
Heeft een beroepskracht bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling een meldplicht of een meldrecht?
Iedere beroepskracht met een beroepsgeheim of een andere zwijgplicht heeft op basis van dit wettelijk meldrecht het recht om vermoedens van kindermishandeling, zonodig zonder toestemming van het kind en/of de ouder, bij Veilig Thuis te melden.
Waarom is er een wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?
Doel van de wet meldcode is dat er sneller en adequater wordt ingegrepen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode biedt een concreet stappenplan waaruit blijkt wat professionals moeten doen bij signalen van geweld. En dat werkt.
Wat is een afwegingskader meldcode?
Een afwegingskader ondersteunt een beroepskracht met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling in stap 5 van de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gaat dan om het beslissen of een melding noodzakelijk is en vervolgens of het zelf bieden of organiseren van hulp (ook) mogelijk is.
Wat is de Kindcheck?
Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden. De Kindcheck is speciaal bedoeld voor mensen die werken met volwassen cliënten/patiënten, zoals (huis)artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen.
Hoeveel kindermishandeling in Nederland?
Elk jaar worden meer dan 119.000 kinderen mishandeld. Dat is gemiddeld 1 kind per klas! Helaas krijgt maar de helft van deze kinderen hulp. De meeste mensen denken dat kindermishandeling wel voorkomt in hun omgeving, maar ze denken eerder dat het bij de buren voorkomt dan in hun eigen familie of vriendenkring.
Hoe vaak komt kindermishandeling voor in Nederland?
De jaarprevalentie van kindermishandeling in al zijn verschijningsvormen is in Nederland naar schatting 3,4%. Dat wil zeggen dat er, op enig moment per jaar, 34 jeugdigen per 1000 worden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Dit komt overeen met bijna 119.000 jeugdigen per jaar.