Inhoudsopgave
Wat moet er verplicht op de loonstrook staan?
U moet op de loonstrook verplicht de volgende gegevens vermelden: het brutoloon in gelde gespecificeerde samenstelling van het bruto- of het nettoloon, bijvoorbeeld basisloon, garantieloon, prestatiebeloning, provisie, overwerkgeld, toeslagen, premies, gratificaties en opnamen uit het levenslooptegoed.
Wie controleert of een werkgever zich aan de wet op het minimumloon houdt?
De Inspectie SZW controleert of werkgevers zich aan de regels voor minimumloon houden. Bij overtreding legt de Inspectie een boete of een dwangsom op.
Wat mag niet op de loonstrook?
Je mag het burgerservicenummer (BSN) niet op de loonstrook vermelden. Dat meldt de Belastingdienst. Dit is aangepast in het Handboek Loonheffingen. Naast de verplichte gegevens was het advies in het Handboek Loonheffingen om een aantal andere gegevens op de loonstrook op te nemen, zoals het BSN van de werknemer.
Wat voor personeel heb ik nodig?
Soorten werknemers
- Minderjarige werknemers. Jongere medewerkers zijn relatief goedkoop en worden door ondernemers vaak gekozen voor het simpele werk.
- Oudere werknemers.
- Stagiairs.
- Meewerkende familie/partner.
- Oproepkrachten.
- Payrolling.
- Ontslag.
- ZZP en payrolling.
Wat is minimumvakantiebijslag?
Het wettelijk minimumloon en de wettelijke minimumvakantiebijslag gelden als minimum beloning voor werk dat in Nederland in dienstbetrekking wordt verricht. De Inspectie SZW controleert of werkgevers zich hieraan houden en deelt boetes uit als werknemers worden onderbetaald.
Was aanpak schijnconstructies?
De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) heeft als doel werknemers beter te beschermen tegen onderbetaling, om constructies aan te pakken die zijn opgezet om regels voor minimumloon en cao-afspraken te omzeilen en om bonafide werkgevers te vrijwaren tegen oneerlijke concurrentie.