Wat moet ik doen bij ontslag om medische redenen?

Wat moet ik doen bij ontslag om medische redenen?

Ik ben ontslagen wegens medische overmacht, wat nu? Wanneer je voor de mutualiteit arbeidsongeschikt blijft, behoudt je je recht op ziekte-uitkering. Wanneer de mutualiteit oordeelt dat je arbeidsgeschikt bent, kan je een werkloosheidsuitkering aanvragen. Schrijf je dan ook in bij VDAB, Actiris of Forem.

Hoe lang ziek voor medisch ontslag?

Overeenkomst van ten minste 3 maanden. Een medewerker met een langer tijdelijk contract mag je als werkgever ontslag geven na zes maanden ziekte.

Wat zijn de redenen om ontslagen te worden?

De volgende redenen voor ontslag zijn mogelijk:

  • Disfunctioneren.
  • Verstoorde arbeidsrelatie.
  • Persoonlijke redenen.
  • Ontslag op staande voet.
  • Bedrijfseconomische redenen.
  • Collectief ontslag.
  • Faillissement.
  • Ontslag na twee jaar ziekte.

Kun je ontslagen worden tijdens Re integratie?

Als u als werknemer onvoldoende meewerkt aan re-integratie dan kan u ook binnen de periode van twee jaar ontslagen worden. Bijvoorbeeld als reeds voor de ziekte een ontslagvergunning is aangevraagd en goedgekeurd. Verder gelden een aantal specifieke situaties.

Wat als ik mijn beroep niet meer kan uitoefenen?

Lukt het niet om uw werknemer in zijn eigen functie te laten terugkeren? Bekijk dan of het mogelijk is om uw werknemer in uw eigen bedrijf in een andere functie te laten terugkeren. Begin hier op tijd mee, ook als uw werknemer misschien nog in zijn eigen functie kan terugkeren.

Hoe bereken je opzegvergoeding?

De ontslagvergoeding wordt dan als volgt berekend:

  1. 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half volledig gewerkt dienstjaar;
  2. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar;

Hoe vaak ziek voor ontslag?

Regelmatig ziekteverzuim is in principe geen reden voor ontslag. Dit is anders wanneer het regelmatige ziekteverzuim ernstige gevolgen heeft voor de organisatie. In bepaalde situaties kan regelmatig ziekteverzuim wèl een grond voor ontslag opleveren.

Hoe langdurig ziek zijn?

Bijvoorbeeld als je corona hebt. De een heeft weinig klachten, maar de ander wordt flink ziek. En sommige mensen krijgen long covid: ze kampen dan langdurig met klachten. Wanneer je langer dan 4 weken niet kan werken omdat je ziek bent, dan ben je langdurig ziek.

Hoe kun je je laten ontslaan?

De volgende omstandigheden kunnen een reden voor ontslag zijn:

  1. bedrijfseconomische redenen;
  2. langdurige arbeidsongeschiktheid;
  3. onvoldoende functioneren;
  4. frequent ziekteverzuim;
  5. verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  6. werk weigeren vanwege ernstige gewetensbezwaren;
  7. een verstoorde arbeidsverhouding;

Wat is een reden voor ontslag op staande voet?

Zonder de aanwezigheid van een dringende reden kan uw werkgever u niet op een geldige manier ontslaan op staande voet. Bij een dringende reden moet u denken aan een ernstige gedraging van uw kant, bijvoorbeeld diefstal, verduistering, mishandeling of belediging van uw werkgever of van collega’s.

Kan je ontslagen worden tijdens invaliditeit?

Bij langdurige ziekte of invaliditeit krijgt u een uitkering via uw ziekenfonds. Als uw werkgever u wil ontslaan terwijl u arbeidsongeschikt bent, moet hij daarvoor een goede reden hebben. Uw ziekte op zich is géén geldige reden voor ontslag.

Kan je ontslagen worden na een burn out?

Zowel werkgever als werknemer hebben een probleem als zij bij burn-out willen komen tot een ontslag. Zolang de werknemer ziek is, geldt het wettelijk opzegverbod (art. 7:670 lid 1 BW). Als een werknemer toch meewerkt aan zijn ontslag of tijdens burn-out zelf ontslag neemt, loopt hij zijn rechten op een uitkering mis.

Kan uw werkgever uw ontslag geven om medische redenen?

Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.

Is ontslag om medische redenen onwettig?

Een “ontslag om medische redenen” is onwettig, want dit wordt beoordeeld als discriminatoir. Bij medische overmacht gelden er andere regels. Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid,

Welke redenen Kunt u ontslagen worden?

Geldige redenen voor ontslag. U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden.

Wanneer Kunt u zelf ontslag nemen?

Indien u zelf ontslag neemt, zult u in beginsel een periode van schorsing van werkloosheidsuitkeringen oplopen, aangezien u alsdan niet wordt beschouwd als zijnde onvrijwillig werkloos. Indien uw werkgever u ontslaat heeft u in de regel recht op een opzegperiode (of opzegvergoeding).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven