Inhoudsopgave
- 1 Wat moet je doen als je een ree aanrijdt?
- 2 Van wie is aangereden wild?
- 3 Wat doe je als er een groot dier op de weg komt?
- 4 Wat als je een dier aanrijdt?
- 5 Wie bellen bij dood dier op de weg?
- 6 Hoeveel procent van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door vermoeidheid?
- 7 Wat gebeurd er als je een kat aanrijd?
- 8 Wat doen met een dode duif?
Wat moet je doen als je een ree aanrijdt?
Na een aanrijding met een wild dier ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit meenemen naar huis of aan iemand anders geven.
Van wie is aangereden wild?
In principe is er niemand verantwoordelijk voor in het wild levende dieren (die aan niemand toebehoren) en dus is het verhalen van geleden schade moeilijk. Aansprakelijk stellen kan echter altijd, maar een dergelijke aansprakelijkheidstelling ook leidt tot schadevergoeding is maar zeer de vraag.
Hoe verminder je de kans op aanrijding met wild?
Tips om aanrijdingen met wild te voorkomen – Pas je snelheid daarom aan, met name na zonsondergang. – Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om je auto te ontwijken. Deze snelheid biedt ook nog de mogelijkheid om tijdig te stoppen. – Wijk niet uit, houd het stuur recht, dat is voor jezelf het veiligst.
Wat doe je als er een groot dier op de weg komt?
Sinds 15 november 2011 kun je het landelijk meldnummer 144 bellen voor een dier in nood, ook als je ‘m hebt aangereden. Kun je het gewonde dier naar een dierenarts of dierenopvang brengen, dan krijg je het dichtstbijzijnde adres door. Lukt dit niet of is het dier al dood, dan komt de dierenambulance helpen.
Wat als je een dier aanrijdt?
Neem na een aanrijding met “groot” wild contact op met de politie (0900 8844). Je mag namelijk een dier niet onnodig laten lijden. De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.
Wat moet je doen bij overstekend wild?
Bestuurders beseffen daarbij niet dat doorrijden bij aanrijden van wild strafbaar is; dat ze direct de politie moeten bellen; dat deze een faunabeheerder inschakelt die het dier afvoert, of – als het nog leeft – uit zijn lijden verlost; en dat bij schade aan de auto of de motorfiets het proces-verbaal van de politie …
Wie bellen bij dood dier op de weg?
Is het dier gestorven? Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101. Is er geen gevaar, neem dan contact op met de gemeente waarin het dier zich bevindt.
Hoeveel procent van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door vermoeidheid?
Naar schatting is 15 tot 20% van de verkeersongevallen (mede) het gevolg van vermoeidheid van de bestuurder, maar de schattingen van individuele studies lopen sterk uiteen. Mensen die vermoeid zijn, zijn minder alert en reageren minder snel en adequaat dan mensen die niet vermoeid zijn.
Wat als je een hond aanrijdt?
Als er geen gevaar is voor de omgeving, het dier overleden is en je de eigenaar niet vindt, bel je de lokale politie. Indien er wel gevaar is voor de omgeving, bijvoorbeeld omdat een gewond dier agressief is of omdat het dood dier een gevaar vormt voor andere weggebruikers, bel je het noodnummer 101.
Wat gebeurd er als je een kat aanrijd?
Huisdieren. Raakt je auto beschadigd door een overstekende hond of kat, dan moet de eigenaar van het huisdier de schade vergoeden, ongeacht de schuldvraag. Alleen bij noodweer of overmacht kan hiervan worden afgeweken.
Wat doen met een dode duif?
Wilde zoogdieren en vogels Is er geen gevaar, neem dan contact op met Vogelbescherming Vlaanderen ((opent in nieuw venster)). Als dat nodig is, zal men u doorverwijzen naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren ((opent in nieuw venster)).
Wat doet de dierenambulance met dode dieren?
Het ophalen van overleden huisdieren bij u thuis en, indien u dat wilt, zorgen wij voor de crematie of begrafenis. Het geven van informatie via onze speciale informatielijn, bijvoorbeeld wat te doen als uw huisdier vermist wordt of wat u eventueel kunt doen als u een zwerfdier aantreft.