Inhoudsopgave
Wat moet je doen bij machten?
Vuistregels machten Als twee termen worden vermenigvuldigd met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten bij elkaar optellen, dus: ap x aq = ap+q. Als twee termen door elkaar worden gedeeld met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten door elkaar delen, dus: ap/aq = ap-q.
Kan je kwadraten bij elkaar optellen?
We noemen ‘dingen’ die hetzelfde zijn gelijksoortige termen. Het zijn termen van hetzelfde soort, kwadraten bij kwadraten, derdemachten bij derdemachten. Voor termen met meerdere variabelen geldt hetzelfde. Alleen termen met precies dezelfde grondtallen en exponenten kun je bij elkaar optellen, zo niet dan niet!
Hoe tel je kwadraten op?
Wanneer je een getal vermenigvuldigt met zichzelf omschrijf je dat als het kwadraat van dat getal. Er is een speciale notatie voor kwadraten. De notatie van het kwadraat van 4, bijvoorbeeld, is 42. Voor het kwadrateren van negatieve getallen zijn aparte regels van toepassing.
Hoe bereken je de machten uit?
De exponent geeft aan hoe vaak het grondtal met zichzelf wordt vermenigvuldigd. Van de macht 43 is het grondtal 4 en de exponent 3. Dus 43 = 4 x 4 x 4 = 64. Je ziet dat een macht een verkorte schrijfwijze is van een vermenigvuldiging.
Wat doet een wortel wiskunde?
Een wortel is een getal. Het is een getal dat te maken heeft met de oppervlakte van een vierkant en de zijde van dat vierkant. Als je weet wat de oppervlakte is van een vierkant, dan is de wortel de lengte van de zijde van dat vierkant. Je zegt dan dat de wortel van vijfentwintig vijf is.
Hoe tel je machten bij elkaar op?
Vuistregels
- Gelijksoortige termen mag je bij elkaar optellen, de macht blijft hetzelfde: xa+ xa= 2xa
- Machten van gelijksoortige letters mag je optellen bij vermenigvuldigen: xa · xb = xa+b
- Vermenigvuldigen gaat voor optellen.
Hoe trek je machten van elkaar af?
Bij het delen van een macht trek je de exponenten van elkaar af: xaxb=xa−b.
Hoe weet je het kwadraat?
Hoe bereken je de Derdemachtswortel?
Bij een staartdeling zie je dat twee factoren met elkaar vermenigvuldigd, het getal geven waar je mee bent begonnen. In deze berekening is het getal dat je zoekt (het getal dat uiteindelijk boven het wortelteken staat) de derdemachtswortel. Dat betekent dat het gelijk is aan de term (10A+B).
Hoe doe je machten op een rekenmachine?
Met behulp van je rekenmachine kun je machten gemakkelijk berekenen. Je gebruikt hier de ^-toets voor. Als het grondtal negatief is dan moet je haakjes gebruiken bij het intikken van de som. De haakjes hebben invloed op de uitkomst, zo is -1^6 = -1 en (-1)^6 = 1.
Hoe wordt een wortel berekend?
Bij worteltrekken wil je weten welk getal je met zichzelf kan vermenigvuldigen om dat antwoord te krijgen. Je schrijft een wortel met het teken √. Een som schrijf je op als: √25=5. Je spreekt dit uit als ‘wortel 25’ of als ‘vierkantswortel 25’.
Welke macht is een wortel?
Een wortel is het omgekeerde van een macht. De bewerkingen machtverheffen en wortetrekken heffen elkaar op. De “2” bij een tweedemachtswortel laten we weg. Tweedemachtswortel heet ook wel “vierkantswortel” of gewoon “wortel”.
Wat zijn de rekenregels van machten?
We gaan de rekenregels van machten wat nader toelichten: Rekenregel 1: Product van machten Een product van machten met hetzelfde grondtal kun je herleiden tot 1 macht door de exponenten bij elkaar op te tellen. Voorbeeld: 5a 4 * 3a 3 = 5 * 3 * a 4 * a 3 = 5 * 3 * a 4+3 = 15a 7
Hoe kun je machten vermenigvuldigen?
Als twee termen worden vermenigvuldigd met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten bij elkaar optellen, dus: ap x aq = ap+q. Als twee termen door elkaar worden gedeeld met hetzelfde grondgetal, dan kun je de machten door elkaar delen, dus: ap/aq = ap-q. Als machten buiten haakjes staan, dan mag je ze met elkaar vermenigvuldigen,
Wat is een product van machten?
Rekenregel 1: Product van machten Een product van machten met hetzelfde grondtal kun je herleiden tot 1 macht door de exponenten bij elkaar op te tellen. Voorbeeld: 5a 4 * 3a 3 = 5 * 3 * a 4 * a 3 = 5 * 3 * a 4+3 = 15a 7 Rekenregel 2: Een macht van een macht Bij een macht van een macht moet je de exponenten met elkaar vermenigvuldigen.