Wat moet je doen met een kwikthermometer?
Heb je spullen in huis waar vloeibaar kwik in zit? Bijvoorbeeld een oude kwikthermometer, barometer of bloeddrukmeter? Voorkom dan dat daar iets mee gebeurt. Lever de spullen in bij het chemisch afval.
Waar kwikthermometer inleveren?
Oude/lege batterijen kunnen ook worden aangeboden in de winkels waar batterijen verkocht worden. Medicijnen, kwikthermometers en injectienaalden kunt u ook bij de apotheek inleveren.
Hoe herken je een kwikthermometer?
Meer vragen over kwik De verkoop van de meeste kwikhoudende producten, zoals kwikthermometers en kwikbarometers is verboden. Hoe kan ik kwik herkennen? Kwik is een zilverkleuring metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Kwikdruppeltjes rollen als bolletjes weg.
Wat kun je doen tegen kwikvergiftiging?
Daarnaast kan kwik de nieren aantasten. Als de schade aan de nieren als gevolg van blootstelling aan kwik beperkt is, is het mogelijk dat de nieren zich weer helemaal herstellen. Raadpleeg uw huisarts bij gezondheidsklachten na een incident met kwikhoudende producten.
Waar verf inleveren?
Verf weggooien:
- Klein chemisch afval zoals vloeibare verf lever je gratis in bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente.
- Lege, opgedroogde verpakkingen van klein chemisch afval (zoals lege flessen terpentine, wasbenzine, kwastreiniger en lege verfblikken) kun je gewoon bij het restafval doen.
Waarom zit er kwik in een thermometer?
Het voordeel van kwik is dat de thermische uitzettingscoëfficiënt vrijwel constant is over een groot temperatuurbereik. Een kwikkolom is ook makkelijk af te lezen. Kwik blijft niet aan de glaswand hangen en heeft een groot temperatuurbereik. Kwik bevriest bij −38,9 °C en kookt pas bij 356,9 °C.
Hoe werkt kwik in een thermometer?
De traditionele thermometers voor oraal of rectaal gebruik zijn glazen buisjes die een kolom kwik bevatten. Als het kwik door uw lichaamswarmte warmer wordt, zet het uit en stijgt het in de kolom. Koortsthermometers hebben een lang dun uiteinde waarin zich kwik bevindt. Was daarna de thermometer af in koud water.
Wat is gevaarlijk aan kwik?
Bij langdurige blootstelling kan kwik zich opstapelen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel aantasten. Verder kan bij opname van kwik in het lichaam klachten als vermoeidheid, gebrek aan eetlust en maag- en darmklachten optreden. Daarnaast kan kwik de nieren aantasten.