Inhoudsopgave
Wat na blancheren?
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Is blancheren gezond?
Met blancheren kan je onder andere groente langer knapperig houden. Omdat de groente maar heel even wordt gekookt, blijven zelfs tere groente vrijwel intact en knapperig. Ook doodt het proces enige bacteriën die op het product zitten, en houdt het de toekomstige groei van bacteriën tegen.
Hoe Blancheer je tauge?
Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.
Waarom ga je groente blancheren?
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Wat is gezonder wokken of koken?
Volgens wetenschappers uit Spanje is het deels gezonder om groenten te bakken dan ze te koken. Zij deden aan de universiteit van Granada onderzoek naar verschillende methodes waarop je groenten kunt bereiden, bijvoorbeeld koken in water en bakken in extra vierge olijfolie.
Hoe lang duurt blancheren?
Blancheren is groente opwarmen gedurende een korte tijd, maximaal enkele minuten in een kokende vloeistof; meestal water. Hierna worden de groente afgekoeld door ze met koud water te spoelen.
Waarom spruitjes insnijden?
Grote spruiten kan je onderaan kruisvormig insnijden om de kooktijd te beperken.
Hoe lang taugé blancheren?
Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Wat is blancheren van sperziebonen?
Sperziebonen blancheren Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.