Wat na contrastvloeistof?

Wat na contrastvloeistof?

Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.

Hoe lang duurt een CT scan van de buik?

Het onderzoek zelf gebeurt op de beweegbare onderzoekstafel van de CT-scan in rugligging. Het onderzoek gebeurt in principe met de armen gestrekt boven het hoofd. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 10 minuten.

Wat doet contrastvloeistof bij MRI?

Bij een MRI-scan wordt vaak met contrastvloeistof gewerkt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden. Meestal krijg je de contrastvloeistof via een infuus toegediend voordat de scan start.

Wat te doen na een CT-scan?

Dag van het onderzoek Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek. Soms is het nodig dat u voor en na de CT-scan vocht via een infuus krijgt. Dit gebeurt tijdens een dagopname. Extra drinken vooraf hoeft dan niet.

Wat zie je op CT buik?

Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.

Wat zie je op CT abdomen?

Een CT abdomen is een onderzoek van de buikinhoud en -organen (lever, milt, pancreas, galblaas, galwegen, nieren, maag, darmen, blaas …). Met de CT-scanner maken we beelden van dwarsdoorsneden van je lichaam. Je ligt op een onderzoekstafel die we door een brede ring schuiven.

Kun je last krijgen van contrastvloeistof?

Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).

Waarom contrastvloeistof bij MRI-scan rug?

Soms wordt er gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Door de constrastvloeistof zijn bepaalde afwijkingen op de MRI-scan beter te zien. Deze vloeistof krijg je voordat je de MRI-scanner ingaat ingespoten. Soms gebeurt dit via een infuus, het kan ook zijn dat je vloeistof rechtstreeks in je gewricht wordt gespoten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven