Inhoudsopgave
Wat niet te doen bij ontslag?
Niet doen bij ontslag
- Een vaststellingsovereenkomst tekenen.
- Mondeling akkoord gaan met je ontslag.
- Ruzie maken of in discussie gaan met je werkgever. Het kan je onderhandelingen schaden en het maakt de sfeer er ook niet beter op.
Kan ik een transitievergoeding weigeren?
Geen transitievergoeding! Een werknemer kan niet zomaar een passende functie weigeren, dat blijkt wel uit de uitspraak van het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch van 28 januari 2021. Weigert de werknemer wel? Dan kan zij zomaar de transitievergoeding mislopen.
Wat zijn mijn rechten als werknemer bij ontslag?
Iedere werknemer die zijn baan verliest, heeft recht op een transitievergoeding (tot 2015 ontslagvergoeding genoemd). Ontslagen werknemers kunnen die vergoeding gebruiken voor omscholing of outplacement. Kosten die de werkgever hiervoor al gemaakt heeft, mogen in mindering worden gebracht op de vergoeding.
Wat te doen bij ontslag in proeftijd?
Zelf ontslag nemen tijdens proeftijd U kunt ontslag nemen tijdens uw proeftijd. U hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn. Maar u heeft geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt. U kunt eventueel wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.
Kan werknemer andere functie weigeren?
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Wanneer Kunt u worden ontslagen?
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.
Wat is een ontslagpakket?
In alle sectoren hebben werknemers met eedn opzegtermijn van ten minste 30 weken, recht op een ontslag’pakket’ (vóór 1 januari 2019), dat 2/3 bedraagt van de volledige ontslagvergoeding en voor 1/3 bestaat uit maatregelen om de arbeidsgeschiktheid van de ontslagen werknemer op peil te houden.
Wanneer moet je de motivatie voor het ontslag vragen?
Jij moet zelf om je motivatie voor het ontslag vragen via een aangetekend schrijven binnen de 2 maanden nadat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Wanneer je overeenkomst werd beëindigd met een opzeggingstermijn, moet je de brief sturen binnen 6 maanden na kennisgeving van de opzegging.
Wanneer is de ontslagtermijn opzegtermijn?
Bij ontslag waarvoor een opzegtermijn geldt heeft de werknemer het recht de ontslagredenen te vernemen en daartoe een verzoek indienen bij de werkgever, binnen 6 maanden na de aanzegging van het ontslag, maar niet later dan 2 maanden na de afloop van het contract.