Inhoudsopgave
- 1 Wat regelt de Nederlandse Orde van Advocaten?
- 2 Hoe weet je of je een goede advocaat hebt?
- 3 Wat als je niet tevreden bent over je advocaat?
- 4 Welke bevoegdheden heeft een advocaat?
- 5 Wat voor soort advocaat heb ik nodig?
- 6 Heb je als je voor de rechter moet verschijnen altijd een advocaat nodig?
- 7 Kan ik mijn advocaat aansprakelijk stellen?
- 8 Kan ik mijn advocaat ontslaan?
- 9 Hoe wordt in Nederland de Orde van advocaten genoemd?
Wat regelt de Nederlandse Orde van Advocaten?
De Orde van Advocaten Den Haag is er voor iedereen die zijn recht zoekt en die daarbij een advocaat nodig heeft. Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van een advocaat. De Haagse Orde heeft de publieke taak hiervoor te zorgen.
Hoe weet je of je een goede advocaat hebt?
Via de zoekmachine ‘Zoek een advocaat’ kunt u een advocaat vinden die u kan helpen bij uw juridisch geschil. U kunt zoeken naar een advocaat op naam, plaats, rechtsgebied en gefinancierde rechtsbijstand (toevoeging).
Waar kan ik een klacht indienen tegen een advocaat?
Vervolg klachtenprocedure U kunt een klacht indienen bij de deken van de orde van advocaten in het arrondissement waar uw advocaat werkt. Bij de deken krijgt u ook advies over de te nemen stappen. De volgende mogelijkheden zijn niet kosteloos. U kunt uw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.
Wat als je niet tevreden bent over je advocaat?
Als u een probleem hebt met uw advocaat en uitpraten niet helpt, kunt u een klacht indienen bij het kantoor waar uw advocaat werkt. De klacht wordt dan behandeld volgens de kantoorklachtenregeling. Iedere advocaat heeft zo’n regeling.
Welke bevoegdheden heeft een advocaat?
Behalve het tijdens een zitting bijstaan van cliënten, hebben advocaten nog meer taken, waaronder:
- Onderzoeken of het aanspannen van een rechtszaak of het voeren van verdediging kansrijk is.
- Analyseren en beoordelen van bevindingen met het oog op de voorbereiding van een zaak.
- Vaststellen van een verdedigingsstrategie.
Wat is de Advocatenwet?
Betekenis Advocatenwet De Advocatenwet bevat regels over advocaten, zijn of haar bevoegdheden, wettelijke plichten en de eisen waaraan een advocaat moet voldoen.
Wat voor soort advocaat heb ik nodig?
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, heb je een advocaat nodig gespecialiseerd in het specifieke rechtsgebied….Er bestaan onder andere de volgende rechtsgebieden:
- Personen- en familierecht.
- Letselschade.
- Arbeidsrecht.
- Erfrecht.
- Strafrecht.
- Huurrecht.
- Ondernemingsrecht.
- Bestuursrecht.
Heb je als je voor de rechter moet verschijnen altijd een advocaat nodig?
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
Kan je veranderen van advocaat?
Je kan van advocaat veranderen als je niet tevreden bent:
- ofwel verwittig je zelf je advocaat en vraag je de afsluiting van het dossier;
- ofwel kan je nieuwe advocaat de overdracht van het dossier vragen. Die zal ook navragen of er nog een factuur openstaat.
Kan ik mijn advocaat aansprakelijk stellen?
Als u een professional aansprakelijk wilt stellen voor een beroepsfout beoordelen we eerst of de professional zijn of haar zorgplicht heeft geschonden. Daarbij kijken we naar hoe zorgvuldig een redelijk bekwame en redelijk handelende vakgenoot met dezelfde kennis en ervaring in dezelfde situatie gehandeld zou hebben.
Kan ik mijn advocaat ontslaan?
Sommige advocaten hebben binnen het kantoor waar zij werkzaam zijn een interne klachtprocedure en/of klachtenfunctionaris. Als u er met uw advocaat zelf niet uitkomt, is het verstandig om uw advocaat te vragen of er binnen zijn kantoor een dergelijke klachtenprocedure is. In dat geval kunt u daar gebruik van maken.
Wat is de rol van een advocaat?
Een advocaat adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert over juridische zaken. Hij of zij behartigt uw juridische belangen en zal in veel gevallen namens u contacten onderhouden met de tegenpartij.
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is de publiekrechtelijke beroepsorganisatie voor de advocatuur. De NOvA is op basis van de Advocatenwet ingesteld op 1 oktober 1952. De NOvA bevordert, in het belang van een goede rechtsbedeling, een behoorlijke uitoefening van de praktijk door advocaten.
Hoe wordt in Nederland de Orde van advocaten genoemd?
De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is de publiekrechtelijke beroepsorganisatie van de advocatuur (een openbaar lichaam), en is krachtens de Advocatenwet ingesteld op 1 oktober 1952. Iedere advocaat maakt van rechtswege deel uit van de orde; de ledenlijst wordt tableau genoemd.