Wat schrijf je in een betoog?

Wat schrijf je in een betoog?

Hoe schrijf je een betoog?

  • De inleiding. In de inleiding van een betoog introduceer je, net als in alle andere teksten, het onderwerp.
  • De kern. In de kern van je betoog behandel je per alinea een argument voor je standpunt.
  • Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt.

Hoe introduceer je een stelling in een betoog?

In de inleiding begin je met het introduceren van het onderwerp en het neerzetten van de stelling die jij daarin inneemt. De belangrijkste functie van de inleiding is de lezer te boeien. In de inleiding beslist de lezer of hij verder gaat lezen of niet.

Hoe schrijf je een slot van een betoog?

Het slot. Het slot van een betoog is een conclusie of een samenvatting. Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe!

Hoe begin je met een betoog?

Je kunt beginnen met een grapje, een anekdote of een directe vraag aan de lezer (Baalt u ook zo van…). In het begin van het betoog formuleer je de mening (het standpunt, de stelling) die je zal gaan verdedigen in het essay. Zorg dat je krachtig overkomt en vermijd daarom woorden als ‘wellicht, misschien, ik denk’.

Hoe schrijf je een uitsmijter betoog?

Neem je publiek mee tot aan het einde Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk je bij jouw publiek achterlaat. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter.

Hoe schrijf je een slot van een beschouwing?

Zoals elke beschouwing begint met een inleiding, eindigt elke beschouwing met een slot. Het slot komt direct na het middenstuk. In het slot komt een korte samenvatting, je laat doorschemeren wat je eigen positie is en het eindigt met een uitsmijter.

Hoe moet je een betoog schrijven?

Hoe schrijf je een slot van een uiteenzetting?

In het slot geef je een samenvatting van hetgeen je in de kern hebt vermeld en kun je eventueel mogelijke toekomstige ontwikkelingen van het verschijnsel beschrijven. Let hierbij wel op dat je objectief blijft. Zoals de naam al zegt, geef je met deze structuur in je uiteenzetting antwoord op een vraag.

Waarmee begin je een tegenargument?

In je inleiding begin je te schrijven waarom je dit onderwerp ter sprake brengt: je hebt iets gezien, gelezen, meegemaakt. In de laatste zin van je inleiding schrijf je de stelling. In de kern ondersteun je die stelling met hoofdargumenten. Deze hoofdargumenten kun je weer ondersteunen met subargumenten.

Waar moet een uitsmijter aan voldoen?

Als debater wil je altijd en onvoorwaardelijk het nog twijfelende publiek (je doelgroep) op z’n minst aan het denken zetten en uiteindelijk overtuigen. Een ideaal ‘middel’ daartoe is het gebruik van een inspirerende punchline. Of noem het een prikkelende oneliner, een fantastische uitsmijter aan het slot van je betoog.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven