Inhoudsopgave
Wat te doen aan black spot?
Om verspreiding van sterroetdauw te voorkomen kun je het beste alle aangetaste delen van je rozen verwijderen en in de groencontainer gooien. De schimmel overwintert namelijk als sporen op de grond, waardoor ze planten volgend jaar opnieuw kunnen infecteren. Haal daarom ook de blaadjes van de grond.
Hoe ontstaat Sterroetdauw?
Sterroetdauw, ook wel Diplocarpon rosae genoemd, is een schimmelziekte die ernstige schade aanricht in de rozenteelt. Je ziet deze schimmel voornamelijk in het voorjaar in de buitenteelt, onder glas komen ze nauwelijks voor. De sporen zijn afkomstig van afgevallen bladeren of van aangetaste plekken op de plantstengel.
Wat te doen tegen roest op rozen?
Voorkom roest (oranje stippen) door voor voldoende kalihoudende meststof te zorgen. Af en toe een scheutje bier zou ook helpen. Aangetast blad meteen verwijderen anders tast het de hele plant aan.
Hoe bestrijd je Sterroetdauw?
Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen. In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd.
Wat te doen tegen Plantenschimmel?
Verwijder de schimmel van je plant door te beginnen met de bladeren en ze af te vegen met een schone doek en wat azijn in een spuitfles. Veeg de schimmel voorzichtig van de voor- en achterkant van de bladeren en eventueel de stengels schoon.
Hoe rozen snoeien na de bloei?
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo’n 50 cm van de grond.
Wat te doen tegen roest op prei?
Roest op prei blad Een algemene maatregel tegen schimmel is het luchtig houden van het gewas, zodat de wind vrij spel heeft en het blad niet lang nat blijft. Meestal kan er in de herfst wel wat lang preiblad gesnoeid worden, het gaat tenslotte toch meer om de schacht.
Hoe krijg je meeldauw weg?
Snoei ten eerste steeds de besmette delen weg en verzorg de plant extra goed. Een stevige plant kan zich beter verweren tegen meeldauw. Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen.