Inhoudsopgave
Wat te doen aan bloedstolsels?
Om bloedstolsels – bekend als trombi – te voorkomen, wordt antistollingsmedicatie gebruikt. Antistollingsmiddelen, stollingsremmers of bloedverdunners zijn de termen die voor dit soort medicijnen worden gebruikt. Officieel worden de antistollingsmedicatie soorten ‘antitrombotische middelen’ genoemd.
Wat helpt tegen een trombosebeen?
Bij een trombosebeen krijgt u meestal bloedverdunners. U krijgt heparine -injecties en cumarinetabletten. Als de tabletten goed werken, kunt u stoppen met de injecties. Of u krijgt andere bloedverdunners: DOAC’s.
Kun je genezen van trombose?
De meeste gevallen van trombose in het been of de long genezen met behandeling zonder restverschijnselen. Slechts bij een minderheid van de patiënten is de trombose levensbedreigend (ernstige longembolieën). Restverschijnselen blijven bij een deel van de patiënten aanwezig, zoals kortademigheid en vermoeidheid.
Hoe kom je aan een trombosebeen?
Een trombosebeen ontstaat doordat een bloedstolsel vast komt te zitten in de diepe aderen van het been….Dit zijn:
- Boezemfibrilleren: de bloedstroom in het hart verloopt trager dan normaal, waardoor er stolsels kunnen ontstaan.
- Beschadigingen aan de bloedvaten: beschadigingen kunnen ontstaan bij ongelukken of operaties.
Welke medicijnen bij trombose?
Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van hart- en vaatproblemen verkleind. Voorbeelden zijn acenocoumarol, fenprocoumon, apixaban, dabigatran en rivaroxiban.
Wat voor pijn bij trombose?
Trombose in uw been kan de volgende verschijnselen geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen, en wordt vaak ook rood en warm. Dit kan plotseling gebeuren of binnen een paar dagen.
Hoe ernstig is trombose?
Trombose kan in principe in elke ader in het lichaam optreden. Wanneer een bloedpropje in een bloedvat in de hersenen, het hart of een slagader blijft steken, kan dit levensgevaarlijk zijn. We noemen een aantal symptomen waarbij het van groot belang is direct de huisarts of 112 te bellen.
Hoe doe je een bloedprop in je been?
Je bloed stroomt daardoor niet snel genoeg door, waardoor zich een bloedprop kan vormen. Maar je bloed kan ook te langzaam stromen als je lang stil hebt gezeten, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. Ook daarbij kan het resultaat zijn: een bloedprop in je been. Dat wordt dan dik, warm en rood. De arts schrijft je dan bloedverdunners voor.
Wat is een bloedprop in de hersenen?
Wees je ervan bewust dat een bloedprop in de hersenen tot allerlei beangstigende symptomen kan leiden. De hersenen sturen zowat alle lichaamsfuncties aan. Als een bloedprop de bloedstroom naar de hersenen blokkeert, kan dat je zicht, spraak en zo ongeveer alle andere functies van je lichaam aantasten.
Wat is bloedprop in de longen?
Een bloedprop in de longen kan er namelijk voor zorgen dat de toevoer van het zuurstof naar de longen beperkt of zelfs geblokkeerd wordt. Het hart moet dit zien te compenseren en gaat daardoor sneller, harder en onregelmatiger kloppen. Borstpijn.
Is trombose de oorzaak van bloedpropjes?
Een andere manier waarop bloedpropjes kunnen ontstaan, is door trombose. De bloedplaatjes en eiwitten beginnen dan spontaan, uit het niets, te stollen. Dan vormt zich een bloedstolsel dat je ader kan verstoppen. Bloed stroomt traag. De derde oorzaak van een propje in de bloedvaten kan een te trage doorstroom van je bloed zijn.